24 Ekim 2011 tarihinde Van merkez ile Erciş İlçesinde meydana gelen 7,2'lik depremin ardından evleri yıkılan depremzedeler Ege ve Akdeniz'de bulunan Devlete ait dinlenme tesislerinde barındırılmıştı. Depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçerken Didim'e gelen Bin’e yakın depremzedenin tamamı memleketlerine geri döndü.

Konuyla ilgili gazetecilere bilgiler aktaran Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Van’da yaşanan depremden bir ay sonra Başbakanın açıklamaları kapsamında Depremzedelerin Ege ve Akdeniz’deki Devlete ait dinlenme tesislerinde barındırıldığını söyledi.

Emiroğlu Didim’de Bine yakın depremzede ağırlayabileceklerini Aydın Valiliğine bildirdiklerini söylerken “Bu kapsamda 17 Kasım’da depremzedeleri ağırlamaya başladık. Bu süre zarfından depremzede vatandaşlarımızın barınma, ısınma, yemek ve okul masrafları Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğümüzde karşılandı. Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğümüzce 1 Milyon 843 bin 310 TL para gönderildi. Bunun dışında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve Aydın Valiliği tarafından 372 bin 235 TL para yardımı yapıldı. Toplamda İlçemizde kalan 1000 kadar depremzedeye 2 Milyon 215 bin 545 TL para harcandı.”dedi.

Didim’de tesislerde kalan depremzedelerin 22 Haziran 2012 itibariyle memleketlerine geri döndüğünü belirten Emiroğlu “Depremzedeler zaman zaman grup, zaman zaman da bireysel olarak geri dönüşler yaptılar. 22 Haziran itibariyle ilçemizde barınan tüm depremzedeler evlerine geri döndü. Giderken İlçemizden olumlu izlenimler edinerek döndüklerini söylediler. Gerek genel idarenin gerekse yerel idarenin kendilerine gösterdikleri hassasiyetlerden dolayı teşekkürlerini sundular. Didim hakkında övgü dolu sözlerle buradan ayrıldılar. Bizde onları imkânlar dâhilinde en iyi ağırlamaya çalıştık. Bu süreçte depremzedelerin her türlü ihtiyacı karşılamaya çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız, Depremzedelerin sağlık sorunlarını ilgilenen Halk Sağlığı Merkezi Müdürlüğümüz ve çocukların okullara kayıt olması ve taşınması noktasında İlçe Milli eğitim Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yaparak yardımcı oldular.”dedi.

“DEPREMZEDE ÜNİVERSİTELİ GENCİN MEKTUBU”

Kaymakam Emiroğlu, Didim’de ağırlanan Depremzedelerin içerisinde olan ve Didim’de kalan Yüksek Lisans öğrencisi Erdal Polat’ın kendisine yazdığı mektubu basınla paylaştı.

Polat tarafından kaleme alınan mektupta şunlar dile getirildi: “Önce 7.2 sonra 5.6 ve buraya gelene kadar 6 bin artçı deprem ve bizden sonra devam eden artçılar… 7.2 sadece Van’da değil yüreğimizin derinliklerinde de yarıklara neden oldu. Öncesinde; Mutlu bir hayat… Ülkeme hizmet edeceğim diye içimde bir şevk… Umutla bakan gözler… Heyecanla çarpan bir kalp. 'Umutsuzluk semtine gitme ümitler vardır' diyen bir ecdada sahip olmanın güveni… Ve sonra 7.2. Her şeyin ama her şeyin bittiğini, yok olduğunu düşündüğünüz o 29 saniye. Çaresizliğin en çok hissedildiği… Bir şey yapamama ızdırabının sizi sarıp sarmaladığı o 29 saniye. Yalnızlık. 'Sigara Külü Kadar Yalnızlık', 'Allah’a mahsus olan Yalnızlık' His dünyasının iflas edeceği bir yalnızlık… Ve sonra; Ülkem… Ülkemin güzel insanları…

Ülkemin batısının doğuya akın ettiği, kuzeyin-güney ile yarış içinde olduğu yalnızlık günleri… Sahipsiz olmadığımızı gösteren bir devlet… Sadece yalnızlığı değil, yastığını-battaniyesini, en önemlisi yüreğindeki sevgiyi bizimle paylaşan bir halk… Ve şimdi buradan ayrılmanın hüznü… Bu güzel insanlardan bize her türlü desteği veren sizlerden, Van’ın nüfusunun 1 milyon değil, 75 milyon olduğunu gösteren sizlerden ayrılma vakti… Artık daha umutla bakıyorum geleceğe. Ülkeme hizmet etmek için daha şevkliyim. Daha çok seviyorum ülkemi ve ülkenin güzel insanlarını… Her şey için teşekkürler Didim halkı. Her şey için teşekkürler” ifadelerine yer verdiği görüldü.

Mektubu basınla paylaşan Kaymakam Emiroğlu bu tür bir mektubun yazılmasının çok anlamlı olduğunu söyledi.