Sabah'taki habere göre, 24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçen Türkiye'de bürokrasi ve kamu personel rejiminde de köklü değişiklikler devam ediyor. Bunlardan birçoğunu bu köşeden yazarak sizinle paylaşmıştık. Son gelişmeleri de haberdar etmek itiyorum.

MEMUR ANNELER YÖNETMELİK GELİYOR

Öncelikle bana sürekli mesaj atarak yönetmeliği soran memur anne ve babalara müjdeyi verelim. Yönetmelik taslağını gördüm üzerinde çalışılıyor. Yakında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer.

Böylece memurların yarı zamanlı çalışmasıyla ilgili kurallar da belirlenecek. Hangi kurumların yer alacağı, kimlerin bu haktan yararlanamayacağı da iki cetvel halinde hazırlanıyor.

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kamuda insan kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılması için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda "kamu kurum ve kuruluşlarında etkili bir insan kaynakları planlaması yapabilmek için esnek çalışma sistemleri geliştirilecektir" şeklinde ifade edilen çalışmanın detayları belli olmaya başladı.

EVDE ÇALIŞMA İMKANI

Hizmetin özelliğine göre mesai saati zorunluluk arz etmeyen görevlerde bazı memurlar kendilerine verilen işleri evden yapabilecek. Yoğunlaştırılmış İş Haftası sistemiyle memurların farklı çalışma saatleri de olabilecek.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu'na göre memurların haftalık çalışma saati 400 saat olarak belirleniyor. Memurların hizmetin özelliğine göre en üst yetkili amirin onayı ile mesai saati günlerinde kısalma olacak.

Memurlar günde 1 ya da 2 saat çalışarak mesai saatlerini kısaltabilecek. Memurlar hizmetin özelliğine göre öğlen veya akşam çalışmak suretiyle haftalık çalışma gününü 6'dan 5 ya da 4'e düşürebilecek.

VATANDAŞA AKŞAM MÜJDESİ

Vatandaş odaklı hizmetin sağlanabilmesi için kamu kurumlarının sunduğu hizmetlerin akşam saat 21.00'e kadar olması sağlanacak. Böylece çalışan vatandaşlar devlet dairelerindeki işlerini akşam saatlerinde rahatça yapabilecek.

Böylece vatandaşlar işyerlerinden izin almak orunda kalmayacak. Hem kamu hizmetindeki verimlilik artacak hem vatandaş memnun olacak.

Bu durumda olan bazı memurlar öğlene kadar işe gelmeyecek. Böylece haftalık çalışma saati 40 saati de geçmeyecek.