DEVLET BAKANLIKLARI KALKIYOR

Bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinden sonra 'Devlet Bakanlığı' sistemini kaldırmak için düğmeye basacak. Özellikle koalisyon hükümetleri döneminde partiler arasında 'bakanlık paylaşımı' sebebiyle sıkça başvurulan bir metod olan devlet bakanlığı sistemi baştan sona değiştirilecek. Bütün bakanlıklar 'icracı' haline gelecek ve devlet bakanlıkları, kendilerine bağlı olan kurumların adları ile anılacak. Bazı icracı bakanlıklar da bölünerek görev alanları yeniden tanımlanacak.

YENİ BAKANLIKLAR

Başbakanlığa Genelkurmay ve MİT gibi önemli kuruluşların dışında bir kurum bağlı olmayacak. Başbakanlık tamamen 'koordinasyon' makamına dönüştürülecek. Halen 3'ü başbakan yardımcısı olmak üzere 11 devlet bakanlığı bulunuyor. Yeni sistemde "başbakan yardımcılığı" kurumu devam edecek ama devlet bakanlıkları kaldırılacak. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine 'Kadın ve Aile Bakanlığı' getirilecek. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın sorumluluğunda bulunan sosyal yardımlarla ilgili hizmetleri yürütmek için 'Sosyal Yardım Bakanlığı' kurulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 'Çalışma' ve 'Sosyal Güvenlik' olmak üzere iki ayrı bakanlık şeklinde yapılandırılacak.

GÖREV DAĞILIMI

Başbakanlık bürokratlarının üzerinde çalıştığı bir diğer değişiklik ise İçişleri Bakanlığının hizmet alanına yönelik... Başbakan Erdoğan'ın onay vermesi durumunda İçişleri Bakanlığı ikiye ayrılacak. Polis, jandarma ve sınır güvenliği gibi konular, yeni kurulacak 'Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın sorumluluğunda olacak. İçişleri Bakanlığı da daha çok yerel yönetimlerle ilgili hizmetleri yürütecek.