"Geçmişte yapılan bütün yanlışlar adına, devletin şu anda bir görevlisi sıfatını taşıdığım için özür diliyorum"..
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Alevilere yaşatılan acılar nedeniyle "devlet adına" özür diledi.

Günay, 1978 Aralık ayında Kahramanmaraş'ta, 1980'in yazında Çorum'da, 1993'ün yazında Sivas'ta çok büyük provokasyonlar yaşandığını belirterek, "Geçmişte yapılan bütün yanlışlar adına, devletin şu anda bir görevlisi sıfatını taşıdığım için özür diliyorum" dedi. Alevilik Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda dün açıldı. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Alevi dernekleri yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan Günay, Alevilerin yaşadığı acıları sıralarken şöyle dedi:

"1978 Aralık ayında Kahramanmaraş'ta, 1980'in yazında Çorum'da, 1993'ün yazında Sivas'ta çok büyük provokasyonlar yaşandı. Toplumu birbiriyle çatıştıracak, birbirine düşman edecek toplumun bir kesimini 'yeter artık' deyip isyan ettirecek ciddi provokasyonlar yaşandı. Ama Alevi ve Bektaşi geleneğinden gelen yurttaşlarımız o kadar kadim içinde Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine bağlanmışlar ki bunlar şükürler olsun tutmadı ve Türkiye'nin değerlerine bağlı olmaktan gelen kararlılıkla bu topraklara hizmet etmeyi sürdürdüler. Bunun için minnetlerimi, geçmişte yapılan bütün yanlışlar adına, devletin şu anda bir görevlisi sıfatını taşıdığım için özür diliyorum ve bu bağlılık için, Türkiye topraklarına sarsılmaz inançla sahip çıktığınız için size minnet ve şükranlarımı sunuyorum.''

'12 EYLÜL DÖNEMİ KÂBUSTU'

"Tarih geç kalanları affetmez ama zararın neresinden dönersek kârdır" diyen Günay, "Türkiye, ne yazık ki ağır bedeller ödedikten sonra, şimdi çoğulculuğun erdemini yeni yeni anlamaya başlıyor" dedi. 12 Eylül dönemini "inanç, düşünce, köken ve inanç zenginliklerini yok sayan kâbus dönemi" olarak niteleyen Günay, "Bundan çıkış dönemindeyiz" diye konuştu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de bir süre önce, Engin Çeber'in cezaevinde işkence sonucu öldüğünün ortaya çıkması nedeniyle "Devlet ve hükümet adına özür diliyorum" demişti.