Profilo Telra"nın mahkemeden iflasa karşı bir yıl süre istediğini VATAN"dan okuduktan sonra Jak Kamhi"yi arayan Sanayi Bakanı, “Bayramdan sonra buluşmak için sözleştik. Mustafa Koç ve Ahmet Zorlu"yu da aradım. Sektörün sorunlarını tartışıp çıkış yolunu bulacağız” dedi

Televİzyon üreticisi Profilo Telra"nın nakit sıkıntısına düşmesi, iflaslara karşı mahkemeden 1 yıl süre istemesi Ankara"yı da harekete geçirdi. Elektronik sektörü genelinde sıkıntı olduğunu söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sektörün üç üreticisi Koç, Zorlu ve Kamhi"yi bir masa etrafında buluşturarak sektörün sorunlarını dinleme kararı aldı.
Çağlayan, VATAN"da çıkan haberin ardından hem Jak Kamhi"yi hem de grubun CEO"su Göksen Körezlioğlu"nu aradığını ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgi aldığını söyledi. 20 bin çalışana, 5.5 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olan elektronik sektörünü kaderine terk etmelerinin mümkün olmadığını belirten Çağlayan, bugüne kadar Türkiye ekonomisine her açıdan destek olmuş ulusal firmalara sahip çıkacaklarını, tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi. Çağlayan, “Başbakan da bu konuda çok duyarlı” dedi.


Sektörün morale ihtiyacı olduğunu söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: “Televizyon üreten ulusal firmalarımız son dönemde Uzakdoğulu firmaların tehdidi altındalar. Macaristan ve Slovakya"da da televizyon üretimi konusunda ciddi hazırlıklar var. Bu yüzden Türk firmaları AB"ye olan ihracatlarında kan kaybediyor. Bugün yeni bir Profilo fabrikası daha kuramazsınız. Vestel ve Beko da öyle... Onlar bu ülkenin yüz akı olmuş şirketleri. İstihdama, üretime, ihracata büyük katkıları var. Jak Bey bu ülkenin önde gelen sanayicilerinden biridir. Tedarikçisi, üreticisi, onlara finansman desteği sağlayan bankası hep birlikte bu ulusal değerlerimizi ayağa kaldırmalıyız.”

Sonraki randevu hazır giyimcilerle

BaŞbakan Erdoğan"ın oluşturmaya çalıştıkları sanayi strateji ve politikalarına büyük önem verdiğini belirten Zafer Çağlayan, TÜİK, TOBB gibi kurumların verileriyle sektörlerden alacakları bilgileri birleştireceklerini kaydetti. Sektörlerin patronlarıyla buluşmaların kendilerine çok önemli yol haritaları çıkaracağını kaydeden Çağlayan, elektronik sektörünün ardından hazır giyim ve konfeksiyoncularla, daha sonra da demir-çelik sektörüyle biraraya geleceklerini ifade etti. Çağlayan, elektronik sektöründeki buluşmanın tam gününü belirlemediklerini, üçlü buluşma öncesi Profilo Telra yöneticileriyle bir toplantı yapacağını da sözlerine ekledi.

Grundig ve Godiva Türk oldu, banka desteği verilmeli

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak yapacakları desteğin yanı sıra bankalara da çağrıda bulunarak “koşarken yorulan, tökezleyen sanayiciye” yardımcı olmalarını istedi. Çağlayan şöyle konuştu: “Çocukluğumuzda televizyon, radyo denince aklımıza Grundig gelirdi. Ancak ne oldu? Ulusal değerlerimiz çıktı, o markayı satın aldı. Profilo Grundig"in Viyana fabrikasını aldı, fabrikayı söküp Çerkezköy"e getirdi. Burada Türk insanına iş yarattı. Ülke ekonomisine katma değer yarattı. Bakın Ülker ne yaptı? Dünyaca ünlü Godiva"yı Türk yaptı. Bu aslında bizim nereden nereye geldiğimizi gösteren güzel örnekler. Eğer bir yerde de tıkanıklık varsa, bankalarımızın her türlü anlayışı göstereceğine inanıyorum. Bulunduğum konum gereği bankalara kalkıp da "Firmaların üzerine gitmeyin" diyemem. Ancak bankalar da ulusal değerlerimize sahip çıkacaktır.”
Vatan