Goldman Sachs 'AKP'ye destek azalıyor' derken, JP Morgan bunun açık bir uyarı olduğunu yazdı.

Dünya basınında ilk tepkiler

Goldman Sachs, AKP'nin İl Genel Meclisi'nde aldığı yüzde 39 oyun hem önceki yerel seç,mde alınan yüzde 42'nin hem de 2007 seçimlerinde alınan yüzde 47'nin altında olduğuna dikkat çekti.

Özellikle iç politikadaki kutuplaşma ve ekonomik krizin AKP'ye oy kaybettirdiğini belirten Goldman Sachs, bunun SP, MHP ve DTP gibi partilere yaradığını yazdı. AKP'nin oy kaybına rağmen halen siyasi sitemde çok güçlü bir figür olduğuna işaret eden kurum, bu seçim sonuçlarının politik istikrara herhangi bir zararı olmayacağını açıkladı.

Goldman, AKP'nin IMF ile uzun süredir devam eden IMF programını sonuçlandırmasını ve yatırımcı güvenini tekrar kazanmasını beklediğini yazdı.

AKP'YE AÇIK UYARI

JP Morgan da seçim sonuçlarını 'AKP'ye açık bir uyarı' olarak niteledi.

Türk seçmeninin ekonomik krizle ilgili olarak AKP'ye uyarı gönderdiğini yazan JP Morgan, "Bizce Başbakan Erdoğan sonuçları doğru bir şekilde okuyacak ve ekonomik problemlere konsantre olacak. Bu bağlamda IMF anlaşmasının da önümüzdeki günlerde momentum kazanmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Seçimin diğer bir sonucunun olası bir Kabine değişikliği olduğunu savunan kurum, diğer taraftan AKP'nin oylarının halen iki muhalefet partisinden yüksek olduğunu ve bu nedenle herhangi bir siyasi istikrarsızlık beklemediğini yazdı.

HÜRRİYET