Video üzerinden paylaşılan ses kaydı PKK ile devlet arasında görüşmeler de yer alan kişiler Mit Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar yardımcısı Afet Güneş, KCK'lı Mustafa Karasu, PKK'lı Sabri Ok, Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcileri arasında geçtiği iddia ediliyor. Koordinatör ülke temsilcisinin ingilizce konuştuğu görülürken kimliği bilinmiyor. Görüşmelerin hangi tarihte olduğu ise bilinmiyor. (Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcılığı görevinin ardından, 27.05.2010 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştı")
 
Hakan Fidan:
 
Habur sonrası iklim değişti bunu yönetemedik yani açıkça söyleyelim.
 
Sabri Ok:
 
Düzeltelim biz size yardımcı olalım.
 
Hakan Fidan:
 
Düzeltelim bunu düzeltelim işte zaten sabri bey bu söylediklerinizde çok haklısınız. Benim bizzat burda oluşum size sistematik bir müzakereyi ve biraraya gelişi teklif edişim sonra sayın öcalanın sizle iletişim kurmasına bizim kısıtlı şartlardada olsa izin vermemiz sizden mesaj götürmemiz sonra çeşitli iletişim kanalları bulmaya çalışmamız bu hafta içişleri bakanıda parti yetkilileri ile görüşecek bütün bunların hepsi kamuoyunda bizleri zor duruma düşürmeyecek bir modelite icat edip problemi karşılıklı çözme yönünde atılan adımlardır. Türkiyede yaşamanın tadı olmaz sıkıntı olmadan ama artık şu getirilmiş aşamadan itibaren ben meşru bir hareketin bir engelle karşılaşacağını düşünmüyorum. Onun için bence önderliği bu konuda ben bu çizgide görüyorum sayın öcalanı. Ama buradaki arkadaşlarında o konuda bir çözümlemeye gitmeleri lazım diye düşünüyorum. Yoksa bunu ben ak partinin veya devletin eli rahatlasın şu olsun bu olsun diye söylemiyorum.
Sabri Ok
 
Yok ben çok yere katılıyorum doğru ama sizinde şu ayrımı görmeniz lazım. Zamanında bu ülkede komünizm dendi öne çıkarıldı zamanla irtica dendi öne çıkarıldı ama her zaman söz konusu olan kürt olunca önü tıkandı. Mesela çok açık söylüyorum yüzde on barajı kürt meselesi içindir hepsi de uzlaştı
 
Hakan Fidan:
 
Kesinlikle kesinlikle.
 
Sabri Ok:
 
Seçim döneminde tüm partiler anlaştılar dtpnin aleyhinde karar çıkarttılar.
 
Hakan Fidan:
 
Kesinlikle uzlaşırlar.
 
Sabri Ok:
 
İşte bu.
 
Hakan Fidan:
 
İşte ben de onu anlatmaya çalışıyorum sabri bey.
 
Hakan Fidan:
 
Burda şey sıkıntısı var. Hani maziden alıp getirdiğiniz sürekli mücadele ederek değiştirdiğiniz bedelini ödediğiniz bir çizgi var. Ama mazi orda duruyor ordan etkilenenler orda duruyor. Bunu bir anlatma problemi var.
 
Sabri Ok:
 
Doğru.
 
Hakan Fidan:
 
Bunu insanlar bilmiyor ben şimdi gideceğim diyeceğim allahtan başbakan yakın çevre falan öyle değil yani. Benim anlattığıma inanan insanlar yoksa göndermezler. Ama benimle sadece nötr ilişkisi olan bir adama ben bunları söyleyeyim hatta iyi ilişkisi olanlara söyleyeyim diyecekler ki yani sen her zamanki gibi şey oluyorsun yani bu insanların ben böyle düşündüğüne yani ben sizi teyibe alayım götüreyim dinleteyim adama isminizin kim olduğunu söylemeyeyim diyecekler biz bu arkadaşla aynı fikirdeyiz.
 
 
Sabri Ok:
 
Maalesef doğru.
 
Hakan Fidan:
 
Ama ben diyeceğimki bu konuşan Sabri Oktur diyecekki yalan söylüyor.
 
Afet Güneş:
 
Takıyye yapıyor.
 
Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar:
 
Seni kandırmaya çalışıyor.
 
Hakan Fidan:
 
Hah
 
Önderliğin kıymetini deklare etmediniz mi?
 
Afet Güneş:
 
Öcalan zaten beni tabulaştırmayın dedikçe kitle bunu tabu haline getirmeye çalışıyor.
 
Hakan Fidan:
 
Yok olmazsa olmaz şimdi dedim ya bizim toplum bir tane yetenekli adam buldumu kendisi çünkü tembel çalışmak istemiyorki o yetenekli adamın sırtına yüklen git.
 
Sabri Ok:
 
Hepsi onun sırtına. Devletde yüklüyor bizde yüklüyoruz.
 
Hakan Fidan:
 
Tabi yok yani bizim kendi siyasi liderlerimize devlet adamlarımıza bakışımızda böyle kendi ellerimizle yaparız kutsal ederiz ondan sonra kendi elimizlede yeriz hapsede atarız idamda ederiz tarih kitaplarında kötülerizde yani hiç sorun değil bizim şimdi kendi şeyimizde var.
 
Afet Güneş
 
Orada yerleşik bir kadro değil geçmişi olan bir yer değil reşadiye o kadar gelme geçme noktası bir yerki ne zaman organize oldularda hemen böyle birdenbire aşka gelip eylem yapacak gücü buldular .
  
 
Sabri Ok:
 
Bizim güçler her tarafta var onu söyleyelim. Türkiyenin her tarafında var karadenizdede var toroslardada var.
 
Afet Güneş:
 
Biliyoruz metropolleride doldurdunuz bu arada patlayıcılarla doldurdunuz.
 
Sabri Ok:
 
Yok canım.
 
Afet Güneş:
 
Hepsini biliyoruz.
 
Sabri Ok:
 
Onlar bir tarafa biz bu süreci ilerletelim önemli olan o.
 
Afet Güneş
 
İşte onları göre göre zor gidiyor bunlarıda görmesek iyi olur.
 
Hakan Fidan
 
Taktik konularda anlaşılabilir yani aramızda bir kriz yönetimi yapılır. Kriz hattı kurulur denirki bizde bilemeyebiliriz aşağıdaki bürokrat emniyet müdürü falanı zanneder işte örgütsel faaliyette bulunuyor dersinizki hakan bey yani şurada şöyle bir şey yapılıyor yazıktır günahtır bunun bir şeyi yok veya tam tersine atılan bu adım halk nazarında şey yapacaktır infial doğuracak dikkat edersiniz. Bizim yaklaşımımızda şu ana kadar kendi bürokrasimiz şu bu vesaire ne derden ziyade çözüme yönelik iradenin hedefleri önemli. Şimdi burada biz aynı yaklaşımı sizdende görürsek yani taktik hataları zaman zaman görmemezlikten gelir stratejik olarak bu yoğunlaşmaya gidersek.
 
  Koordinatör ülke temsilcisi
 
Belki daha az zaman içerisinde olabilir ama bizim ankaraya gitmemiz lazım. Dağa gitmemiz lazım. Oslo altıyı hazırlamamız lazım. Bunların hepsi ayrı birer iş ve aynı zamanda sizinde kendinizi hazırlayıp koordine edebilmeniz içinde gerekli olan zamandır. Güzel evet her iki tarafıda tebrik etmek istiyorum sürecin bu yönünde trafik ışıkları yeşile dönmüş gibi görünüyor ve her iki tarafında bu eylemsizlik sürecine devam edilmesi gerektiğini düşünmesi bizleri mutlu etti çünkü olumlu bir siyasi müzakere yapmak için bir alan bir zemin teşkil edecek.
 
 
Afet Güneş
 
Artık kendilerini ankarada görmek isteriz çünkü en azından mektubu getirecek.
 
Koordinatör ülke temsilcisi
 
Teşekkür ederim bizi mutlu ettiniz dağada gitmemiz gerekecek teşekkürler.
 
SABAH