Türkiye'den Irak'a geçen ABD Başkanı, siyasi liderlere mesaj verdi: "Iraklıların sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Artık devir zamanı" Barzani'ye de "Kürt milletinin başına gelenler hatırımda. Ancak Irak birliğine güveniyorum. Umarım siz de güveniyorsunuzdur" dedi ..

ABD Başkanı Barack Obama Irak'a beklenmedik bir ziyarette bulundu. Devlet başkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşen Obama, yöneticilere artık sorumluluk üstlenme zamanının geldiğini vurguladı. Uçağı önceki gün yerel saatle 16.42'de Bağdat'a inen Obama'nın ziyareti 5 saat sürdü. Bu beş saat içinde önce askerlere seslendi, ardından da üç liderle görüştü.

FIRTINA ENGEL OLDU
Kum fırtınası yüzünden Amerikan askeri üssü Victory Kampı'nın dışına çıkamayan Obama, Iraklı liderleri burada kabul etti. Önce Irak'taki komutanı General Ray Odierno ile bir araya gelen Obama, ardından askerlere hitap etti "Amerikan kuvvetleri, demokratik bir ülke olarak ayakta durabilmeleri için Iraklılara gerekli fırsatı sundu. Gelecek 18 ay, istikrar sağlanması için çok büyük önem taşıyor" dedi.

GÖZÜMÜZ YOK'
ABD üssünde Obama'nın ilk görüştüğü lider Cumhurbaşkanı Celal Talabani oldu. Buluşmada ABD ile Irak arasındaki dostluğun önemi vurgulandı. Obama asıl mesajlarını ise Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile görüşmesinde verdi. Amerikan askerlerinin tamamının 2011'e kadar kesinlikle geri çekileceğini vurguladı. El Maliki'ye, "Irak topraklarında veya doğal kaynaklarında kesinlikle gözleri olmadığına dair" güvence verdiğini belirtti. Maliki de, "Irak artık daha çok güven, huzur ve istikrara dayalı bir ülke ve yabancı yatırımcıları bekliyor" diye konuştu.

'ORTAK YÖNETİM'
Maliki'den sonra Mesut Barzani'yi kabul eden Obama, Kürt bölgesi ile ABD, Bağdat ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinden duyduğu mennuniyeti dile getirdi. Obama, Barzani'nin, "Öyle görünüyor ki ABD Irak'tan çekilecek. Irak'ın bütünlüğünün garantisi anayasasıdır. Irak'ta anayasanın öngördüğü ortakyönetim sürmeli. Tek bir kesimin üstünlüğü kabul edilemez. Bazıları Kürtlerin Irak'taki rolünü azaltmaya çalıyor. Beş bin köyümüz yakıldı. Enfal operasyonu yapıldı, Bize karşı kimyasal silahlar kullanıldı. ABD sayesinde kurtulduk" dedi.

TÜRKİYE MESAJI VERDİ
Başkan, şu karşılığı verdi: "Ben bu acıklı tarihi biliyorum. Kürt milletinin başına gelenler hâlâ hatırımda. Irak anayasasına ve birliğine güveniyorum. Umarım siz de güveniyorsunuzdur. Hem Irak'a hem Kürdistan bölgesine yardımımız sürecek. Ayrıca, Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasındaki ilişkilerin iyileşmesi beni memun etti. Türkiye'de de bundan bahsettim."

Sabah