Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde 200 yıldır geleneksel hale gelen Deve Güreşleri Şenlikleri; 30 Kasım 2008 tarihinde her yıl olduğu gibi bu yılda Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ömerbeyli köyünde yapılacak olan sezonun ilk güreşleri ile başlayacak. Bu sezon 17 ayrı merkezde yapılacak olan güreşler, 1 Mart 2009 tarihinde Nazilli"ye bağlı Haydarlı köyünde son bulacak.
Ege Bölgesi'nde tahminlere 300'ü aşkın deveci olduğu ve bunların bulundukları yerlerde birer dernek çatısı altında toplanmaları konuya verilen önemi gözler önüne seriyor. Ayrıca, İzmir'in Selçuk ilçesi, organize edilen bir deve güreşi festivalini 20 bin kişinin izlemesi, ilk baskısı 1955 yılında yapılan Guinness Rekorlar Kitabı'na bu güne kadar 18 rekorla adını yazdıran Türkler elde ettiği başarıların bir tanesi olarak kaydedildi.
Deve Güreşlerinin tarihi 19. yüzyıl başlarına kadar uzanmaktadır. O tarihlerde İzmir yönünden gelen kervanlar eski adı Karapınar olarak bilinen yeni adı ise İncirliova olan ilçede konaklamaktaydı. Bu konaklama esnasında deve yavruları (dorumlar) kendi aralarında oynarlardı. Kervanda yük bulamayan boşta kalan develerin birbirleriyle güreştiklerini gören deve sahipleri develerin bu hareketlerine ilgi duyup deve güreşlerini organize etmeye başlamışlar ve bu oyunları gelenek haline getirmişlerdir. İlk zamanlarda şahıslar arasında iddia yoluyla yapılan deve güreşleri zamanla genişleyerek zamanla toplumsal bir eğlence halin gelmiştir. Deve güreşlerinin amacı toplumsal dayanışma, topluma yararlı temel hizmet kuruluşlarının yapıtlarının çoğaltılması,korunması ve çoğaltılmasında büyük rol oynamaktadır.
Bu organizasyonlarda elde edilen tüm gelirler kamu ve toplum kuruluşlarına aktarılmaktadır. Güreş develeri Buhur adı verilen çift hörgüçlü erkek deveyle tek hörgüçlü yoz dişi devenin çiftleşmesinden meydana gelen erkek devedir. Bu develere Tülü adı verilir.Tülü adı verilen güreş develeri yaz ve sonbahar aylarında arpa, burçak,üzüm ve yulaf gibi kuvvetli besinlerle beslenip kış aylarına doğru kızmaya başlarlar.Kızmalarının sebebi ise dişilerini diğer erkek develerden kıskanmalarından kaynaklanmaktadır. Develerin kızmaya başlamasından sonra güreşler başlar ve Aralık, Ocak, Şubat, ve Mart ayının sonuna kadar devam eder. Güreşlerden önce kampa alınan develer, bir sporcu gibi çalışmalara başlar ve günde en az 10-15 kilometre yürütülür. Zaman zaman diğer develerle antrenman güreşi yaptırılan develerin, aylık masrafları bin 500 YTL ile 3 bin YTL arasında değişiyor.
Deve güreşi organizatörü Metin Çetin, güreşlerin bir gün öncesi düzenlenen ''halı gecesi'' adı verilen eğlencede deve sahiplerini buluşturan güreşlerin amacının, toplumsal dayanışması güçlendirmek olduğunu açıkladı. Çetin, son yıllarda,deve güreşlerini izlemek isteyenler için yurtdışında turlar düzenlenmeye başladığını söyledi. Güreş yapılacak her alanda önce dua edildiğini kaydeden organizatör Çetin, "Güreşlerden önce sokaklarda halka tanıtılan develerin özenle süslenmesi ve güreşleri kazanan devenin sahibine sadece halı hediye edilmesinin, 200 yıllık geleneğin bir parçasıdır. Deve güreşleri orta, ayak, başaltı ve baş' olmak üzere 4 kategoride yapılır. Güreşlerin ev sahipliğini cazgırlar yapar, güreşler sırasındaki çevre güvenliği ise urgancı diye tabir edilen görevliler tarafından sağlanır" dedi.
Aydın Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre ülkemizde deve güreşleri Aydın, Muğla ve İzmir illerinin ilçe ve köylerinde düzenlenen festivaller kapsamında 50'ye yakın ayrı merkezde yapılıyor. Ege Bölgesi'nde yaklaşık 200 yıldır geleneksel olarak yapılan deve güreşleri, son yıllarda ilginç deve isimleriyle de dikkati çekmeye başladı. Baykal, Sarıgül, Saddam, Bush, Deliyürek, Çatlı, Dermanbey, Muhsin Bey, Tatar Ramazan, Karahanlı, Alex ve Asashoryu Akabeno güreşlere olan ilgiyi artırmak için konulan ilginç isimlerden bazıları.