17 Ocak cumartesi günü Selçuk şehir merkezinde saat 13:00 te kortej yürüyüşü ile başlayacak olan festivalin ilk gününde “En süslü deve” seçimi yapılacak.
Otantik süslerle giydirilmiş develer arasındaki bu görsel yarışmanın ardından akşam deveciler arasında bir gelenek olan tanışma yemeği yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda en iyi biçimde organize edilen deve güreşi festivallerinin bu yıl 27. si yapılıyor. Her yıl on beş bini aşkın yerli ve yabancı güreş tutkununun izlediği festivale olan ilginin şu ana kadar bir çok yerde düzenlenmesi planlanan deve güreşlerinin yağmur yağması nedeniyle yapılamaması sonucu bu yıl daha da artması bekleniyor . 18 Ocak Pazar günü yapılacak güreşlerde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin en ünlü 130 pehlivan devesi katılacak.
Her yıl Selçuk"un Pamucak bölgesinde bulunan deve güreş arenasında düzenlenen deve güreşleri, birbirinden iddialı güreşlerin yanı sıra, dünyada en kalabalık katılımcı ile düzenlenen piknik ve mangal keyfi görüntülerine de sahne oluyor. Güreşlere katılan binlerce yerli ve yabancı güreş sever güreşleri heyecanla izlerken aynı zamanda yanlarında getirdikleri mangalları yakıp pişirdikleri yemek eşliğinde içkilerini yudumluyorlar.
27. Selçuk- Efes Deve Güreşi Festivalinin her yıl olduğu gibi bu yılda başarıyla geçmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, “ Selçuk Belediyesi ve Belediye Spor Kulübü Derneği tarafından organize edilen her yıl tanınmış tülülerin katıldığı festivalin deve neslinin korunması başta olmak üzere ilçe tanıtımına ve sosyal yaşamın renklenmesine önemli katkıları oluyor. Bu geleneksel etkinliğe katılmak için ilçeye gelen binlerce kişi esnafımızın ekonomik hayatının canlanmasına da olumlu etki yapıyor. Bu nedenle Belediye olarak festivalin başarılı bir biçimde geçmesi için her yıl elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz” diyerek İzmir ve Egeli güreş severleri iyi bir hafta sonu geçirmek için Selçuk"a davet ettiğini vurguladı.
FESTİVALİN ÖNEMİ
Bir zamanlar Anadolu"nun çoğu bölgelerinde eşya ve ürün taşıması sadece develerle yapılırdı. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yaşayanlar, bu sevimli ve farklı hayvanların değerini bilirler. Günümüzde yük taşıma görevleri bitmiş olsa da, develerin geçmişte verdikleri hizmetleri unutmayan insanımız, şimdi onların neslini koruma çabasındadır. Güreş sırasında develere hiçbir şekilde zarar gelmez. Aksine, kendilerine değer verildiğinin bilincinde olan bu onurlu hayvanlar, güreş sırasındaki ilgiye, alkışa ve sonuçta gelen ödüle cevap verdiklerini davranışlarıyla belli ederler. Ülkemizde çok eskiden beri var olan deve güreşleri geleneğine çeyrek yüzyıldan beri damgasını vurmuş olan İzmir-Selçuk İlçesi, gerek Pamucak "ta bulunan güreş alanının büyüklüğü ve konumu, gerekse deneyimli organizasyonuyla, bu geleneği dış dünyaya da tanıtmıştır. Öyle ki, “Selçuk-Efes"te 20.000 kişinin aynı anda deve güreşi izlemesi” Guiness Rekorlar Kitabı"na girmiştir. Ayrıca; Fransız TV-5, BBC, VOX TV, Polonya Ulusal TV ve Japonya bölgesel TV kanalları, Selçuk-Efes Deve Güreşleri"ni belgeselleştirmek amacıyla Selçuk İlçesi"nde günlerce çalışmışlardır. Selçuk, dünyaca ünlü Efes Antik Kenti ve diğer kültürel zenginlikleriyle, ayrıca geniş konaklama olanaklarıyla bu güreşlere olan ilgiyi daha da artırmaktadır.