Halkın Günlüğü gazetesinin haberine göre, Çin ordusu modern şartlara uygun bir şekilde, ülke genelinde tatbikata başladı.

Tatbikatta, 50 bin kişilik dev birliklerin, ülke içinde çok uzun mesafelere hızla taşınması ve gittikleri yerlerde savaş durumuna geçmesi gözlemlenecek.

5 EYALETİ 13 GÜNDE GEÇECEKLER

İlk aşamada, Çin Kurtuluş Ordusu piyade birlikleri, Hava Kuvvetlerinin koruması altında, kuzeybatıdan kuzeydoğuya 5 eyaleti geçerek 13 günde ulaşacak.
Uzmanlar, ordunun her yıl tatbikat yaptığını, ancak bu tatbikatın ordunun bugüne kadarki en büyük seferberlik hareketi olduğunu belirtiyor.

TATBİKAT 2 AY SÜRECEK

İki ay sürecek "Uzun Adım-2009" adlı tatbikatta, bazı spesifik teknikler uygulayacaklarını söyleyen askeri yetkililer, tatbikat sayesinde orduyu olası tehditler ile "aşırılık yanlısı ve ayrılıkçı" terörist grupların eylemlerine karşı deneyim için iyi bir fırsat olarak değerlendirdi.

82 YILDA BÖYLE TATBİKAT YAPILMADI

82 yıl önce kurulan Çin Kurtuluş Ordusunun tüm kurmaylarının yer aldığı tatbikatta, Şıngyang, Lanco, Cinan ve Guangco askeri bölgelerinin yanı sıra ilk kez demir yolları ve havaalanları da kullanılacak.

SATTE 350 KM. HIZ YAPAN TRENLERLE TAŞINACAKLAR

Gerçek mermilerin kullanılacağı tatbikatta, hava kuvvetlerine, sivil havacılık ve sivil kargo uçakları destek verirken, ağır silahlı araçlar, zırhlı piyade taşıyıcılar ve tanklar, piyadelerle birlikte sivil amaçlı demir yollarında 350 kilometre hızla giden trenlerle taşınacak.

Ulusal Güvenlik Üniversitesi Silahlandırma Uzmanı Li Daguang, "Askerler bu hızlı sürüşün tadını çıkarırken, Çin Kurtuluş Ordusunda sivillerle birlikte, iç ve dış tehditlerin üstesinden gelmeyi deneyecekler" diye konuştu.

DEMODE MEKANİZMADAN MODERN MEKANİZMAYA GEÇİŞİN İLK ADIMI

Li, ordunun taşımacılık için büyük yatırımlar yapmasının gereksiz ve israf olacağını, mevcut sivil kaynakların kullanılarak daha başarılı olunabileceğini söyledi.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, birlikler tek bir merkeze bağlı, dört bağımsız koldan ayrı ayrı yönetilerek devamlı yer değiştirecek.

Uzmanlar bunu, Çin Kurtuluş Ordusu hakkında çıkan "bölgesel askeri yönetimler kuruyor" gibi spekülatif haberlere bir cevap olarak nitelendiriyor. Uzmanlar tatbikatı, ordunun "eski kafalı" yönetim mekanizmasının değişerek daha modern bir mekanizmaya geçişinin temel adımı olarak görüyor. / hürriyet