AA muhabirinin Müteahhitler Federasyonu verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye'nin en fazla 'şuyulu arsasına' sahip ili olan İzmir'de konutların yüzde 40'ı afet riski taşıyan alanlarda kurulu bulunuyor. Yapıların yüzde 55'inin kaçak olduğu kentte, ruhsatlı binaların da önemli bölümü deprem yönetmeliğine göre güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor.

Kentte heyelan riski taşıyan Kadifekale'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin ardından 12 dönüşüm projesi için yasal düzenleme bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini açıklamasının ardından müteahhitlik şirketlerinin yeni projeleri gündemlerine almaya başladığı belirtiliyor.

İzmir merkezli Müteahhitler Federasyonu'nun Başkanı Necip Nasır, İzmir'in bu yıl sonundan itibaren inşaat sektörü için en cazip merkez haline geleceğini belirtti.

Kentteki gecekonduların hızla dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bazı yasal düzenleme önerilerinde bulunduklarını, Bakan Bayraktar'ın önerileri olumlu karşıladığını belirten Nasır, EXPO 2020 adaylığı kapsamında İnciraltı bölgesi için hazırlanan özel yasanın meclisten geçmesiyle birlikte İzmir'in yeni bir döneme gireceğini ifade etti.

-''En önemli yatırım merkezi İzmir olacak''-

Alsancak-Turan bölgesinde hayata geçen Yeni Kent Merkezi planıyla zaten belli yatırımcı grupların ekiplerini İzmir'e yönlendirdiğine dikkat çeken Nasır, şöyle konuştu:

''Gelecek 10 yılda sektörün en önemli yatırım merkezi İzmir olacak. Kamunun yatırım yapmasına gerek yok, sadece biran önce planlamaları hayata geçmesi yeterli olacak. İnşaat sektöründe görülmemiş bir ivme yaşanacak. Şu anda aralarında yabancı oyuncular da olmak üzere bir çok grup İzmir'e gözünü dökmüş gardını almaya çalışıyor. İnciraltı kanunu iki hafta içinde onaylanırsa yatırımların startı da verilmiş olacak. Konak, Karşıyaka, Buca ve Karabağlar'ın kentsel dönüşümü için de özel kanun çıkarsa İzmir'in önünü kimse tutamaz.''

Nasır, İzmir'in İstanbul kadar yüksek alım gücüne sahip nüfus kitlesine sahip olmadığını, bu nedenle krediye daha fazla ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.

-''İzmir'e bakış değişti''-

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise İzmir'e kentsel dönüşüm projelerinde rol almak üzere geldiklerini, bu yöndeki projeler için ilk adımların atılmaya başlamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Grup olarak yasal düzenlemelerin tamamlanmasını beklediklerini, İzmir'de kentsel dönüşüm projelerinin en önemli aktörlerinden olmak istediklerini dile getiren Sancak, şu bilgileri verdi:

''Kentsel dönüşüm konusunda pilot iller arasında İzmir de bulunuyor. Ancak bizim yaptığımız görüşmelere göre bu işin en önemli merkezi İzmir olacak.

Şu an yasanın çıkmasını bekliyoruz. Yasaya paralel olarak belediyeler bu yasanın gücünü arkasına alarak planlamalara başlayacak. Bu sene sonuna kadar planlanmış ve harekete geçilmiş olur. Kentsel dönüşüm uzun yıllar sürecek. İzmir'deki gecekonduların 20 yıldan önce temizlenmesi mümkün değil''

İnşaat sektöründe İstanbul'un doluluğa ulaştığını, yatırımlar için yeni bir merkezin arandığını, burada da en cazip bölgenin İzmir olarak gözüktüğünü dile getiren Sancak, İstanbul merkezli grupların İzmir'de yatırım yapmaya artık daha sıcak yaklaştığına dikkat çekti.

Sancak, ''Büyük gruplar şu ana kadar İzmir'den çekiniyorlardı. Son 6 ayda bu algı (İzmir gelecek vadediyor, yatırım yapılır) fikri oluşmaya başladı. Çok ciddi gruplar arsa almaya başladı. Bu hareketliliği bizzat izliyoruz'' diye konuştu.