Amerikan Türk Cemiyeti"nin New York"ta düzenlediği yıllık gala yemeğinin bu yılki onur konukları Doğuş Grubu ve General Electric (GE) oldu. Gecede Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk"e ve iş ortağı GE CEO"su Jeffrey Immelt"e kurumsal ortaklık ödülü verildi. Şahenk ve Immelt ödüllerini Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA"in Başkanı David Stern"ün elinden aldı.
Gala yemeğinden önce gazetecilere açıklama yapan Şahenk, böyle anlamlı bir ödülü Doğuş Grubu olarak aldıklarını, ödülün kendisine ya da Şahenk ailesine verilen bir ödül olmadığını vurguladı.

Şahenk “Seneler evvel Anadolu"nun bağrından çıkmış bir genç olan Ayhan Şahenk"in kurduğu bir kurumun, seneler sonra belirli çapta yapmış olduğu başarılara; dünyanın en büyük gruplarından biri olan GE"nin de ortaklaşa bir misyonda ve hedefte Türkiye ve Türkiye"nin dışında bankacılıkta büyümesinin sonucunda oluşan bir başarıya verilen bir ödül olarak bakıyorum” dedi.

"TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRMAK BİZE NASİP OLDU"
Bu başarının sadece Doğuş Grubu"na ait olmadığını, Türkiye"nin ve Türk insanın da başarısı olduğunu vurgulayan Şahenk, başarının Türkiye"de son 5-6 yılda yapılan değişimlerin sonucu olduğunu belirtti. Herkese teşekkür eden Şahenk, şöyle konuştu: “Bugüne kadar şans bizimle beraber gitti, Tanrı"ya çok şükranla bakıyorum, şükrediyorum, çünkü doğru şeyleri yapabilirsiniz ama arkanızda bu gücü hissetmeseniz, ailenizi hissetmeseniz, 18 bin çalışanı hissetmezseniz ve daha da ötesinde şansı hissetmeseniz bazı şeyler olmuyor, hayatta şansın çok büyük rolü var, onun için 72 milyon insan adına buralarda bu ödülü almak, Türk bayrağını kısmen buralarda dalgalandırmak bize nasip oldu.”
Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin çok daha artabileceğini belirten Şahenk, iki ülke arasında 11-12 milyar dolar olan ticaretin son birkaç yılda büyük ilerleme kaydettiğini, gelecek yıllarda ticaretin daha fazla büyüyeceğine inandığını söyledi.

"DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR GELECEK"
Şahenk sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye"nin bu yeni yapılanmış ekonomisi içinde çok daha büyük yatırımlar gelecek Türkiye"ye, bu yatırımlar ABD"ye, Avrupa"ya, Asya"ya, Ortadoğu"ya çok ihracat yapma imkanı bulacak. Bu anlamda ABD"ye de çok büyük ihracatlar yapacağız, ABD ile ciromuz çok daha büyüyecek, fakat daha da ötesinde Türkiye bölgesini iyi bilen bir memleket, Türk insanı bölgesindeki tüketicileri çok iyi biliyor. Bölgede olabilecek her türlü şartta çalışan bir insan kaynağımız var, zannediyorum Türk ve Amerikan şirketleri de ortaklaşa işler yapacak, iş ortaklıkları kuracak, ama onun ötesinde Amerikan şirketlerinin sıfırdan Türkiye"ye gelip yatırım yapacaklarını da düşünüyorum.”

Ferit Şahenk ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada da, son derece gururlu olduğunu belirterek, GE ve Doğuş"un şeffaflığa, bütünlüğe, yeniliğe ve deneyime önem verdiğini anlattı. GE"nin küresel olarak başarısı tanınmış idari deneyimlerinin ortaklıklarına katkısı olduğunu belirten Şahenk, ortaklıkların işle başladığını, ancak asıl olanın insan ve güven olduğunu vurguladı.

"UMARIM BU GECEYİ GÖREBİLİYORDUR"
GE"ye eskiden beri ilgisinin olduğunu da anlatan Şahenk, New York"ta GE"nin önünden geçtiğini ve daha sonra şirket hakkında okumaya başladığını anlattı. Şahenk konuşmasında, hayatta olmayan babasını da anarak “Umarım bu geceyi görebiliyordur” dedi ve ardından gecede kendisini yalnız bırakmayan ve “hayatımın aşkı dediği” küçük kızı, Amerikalı asıllı eşi ve annesine teşekkür etti. Şahenk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın da kendisine büyük enerji verdiğini anlattı.


IMMELT: TÜRKİYE BİR YATIRIM ÖYKÜSÜ
GE CEO"su Immelt yaptığı konuşmada, Türkiye"nin büyük bir yatırım öyküsü olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “GE"nin en verimli işçileri Türkiye"de ve yatırım için en iyi yer de Türkiye. Bunu Türkiye"de ortağımız olduğu için söylemiyorum, ciromuzdan biliyorum. Türkiye"ye 2 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2002 ciromuz 200 milyon dolardı, yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşacak.”

"ORTA VE DOĞU AVRUPA"DA BÜYÜMEK İSTİYORUZ"
Immelt, Doğuş Grubu ile yalnızca Türkiye"de değil, Orta ve Doğu Avrupa"da da büyümek istediklerini belirtti. Immelt, Doğuş Grubu ile bankacılık, emlak ve televizyonculukta yaptıkları ortaklıkların beklentilerini aştığını söyledi. Türkiye"de sağlık sektöründe de yatırımları olduğunu belirten Immelt, enerji alanındaki yatırımlar için de görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Immelt, konuşmasını “Küreselleşmenin dostları için Türkiye çok önemli, bunu herkesin bilmesi gerekiyor” sözleriyle tamamladı.

WILSON: GİTMEK İSTEDİĞİMİZ YÖN
“Bu gece Türk-Amerikan ilişkileri açısından güzel bir gece, çünkü gelecekte gitmek istediğimiz yönleri gösteriyor” diyen ABD"nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, bu çerçevede iki ülke arasında güçlü iş ortaklıkları ve yatırımların kurulmasının önemli olduğunu belirtti.

STERN: ORTAKLIK KÜRESEL EKONOMİ İÇİN MODEL
Gala gecesinin eşbaşkanlarından Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA"in Başkanı David Stern de yaptığı konuşmada, Doğuş Grubu ile GE"nin finans, gayrimenkul ve medya alanlarındaki ortaklıklarının, bugünün küresel ekonomisi için model oluşturduğunu anlattı.

Stern, GE Başkanı Immelt"in dünyanın en iyi CEO"su ve GE"nin de Amerika"nın en takdir edilen şirketi ve dünyanın en saygın şirketlerinden biri olarak Barron"s, Fortune dergileri ile Financial Times gazetesi tarafından örnek gösterildiklerini anlattı. Stern, Doğuş Grubunun da Türkiye"nin en iyilerinden olduğunu belirterek, Doğuş-GE ortaklığının Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler de güçlendirdiğini söyledi.
Gecede Sertap Erener de sahne aldı.

Sertap Erener ve Demir Demirkan"ın da sahne aldığı gala gecesine, iş dünyası, siyaset, bürokrasi ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 350 üst düzey isim katıldı.

AHMET ERTEGÜN DE BAŞKANLIK YAPMIŞTI
Amerikan Türk Cemiyeti, 1949 yılında kuruldu. Uzun yıllar merhum Ahmet Ertegün"ün yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü cemiyet, gala yemeklerini son üç yıldır birbirleri ile ortaklık ve işbirliği yapan Türk ve Amerikan şirketleri onuruna düzenliyor.

Doğuş Grubu ve GE"nin iş ortaklığı ekonomi kanalı CNBC-e"nin kurulması ile başladı. Garanti Bankası ve Doğuş-GE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile devam etti.