Yerli yabancı birçok firmanın ilgi gösterdiği ihale için aralarında Japon devi Mitsubishi, İtalyan Astaldi, Rusya'dan Moskovskiy Metrostroy, Türkiye'den Varyap, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat, Nurol İnşaat, STFA gibi dev firmaların da yer aldığı 18 firma şartname aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yarın Karayolları Genel Müdürlüğünde yapılacak ihale için doküman alan 18 firmanın yarısını yabancı firmalar oluşturdu. Bunlar arasında Japonya'dan Mitsubishi, IHI, Obayashi, Itochu Corporation, Rusya'dan Moskovskiy Metrostroy, NPO Mostovik, İspanya'dan FCC Construction, Avusturya'da Stradag AG, İtalya'dan Astaldi firmaları yer alıyor.

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Boğaz Köprüsü'nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, ilk olarak 8 Mart 2011 tarihinde ilan edilmiş ve Yap-İşlet-Devret Modeli ile 23 Ağustos 2011 tarihinde ihalesinin yapılacağı açıklanmıştı. İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için şartname satın alan firmaların erteleme talebinde bulunmaları üzerine ihale tarihi 10 Ocak 2012'ye ertelenmişti.

Geçtiğimiz günlerde, Karayolları Genel Müdürlüğü, proje ile ilgili, yatırımcının üstleneceği kamulaştırma bedelinde önemli bir değişiklik yaptı. Proje kapsamında gündeme gelecek kamulaştırma işlemlerinde yatırımcı yükümlülüğü, 950 milyon liradan önce 700 milyon liraya, ardından 400 milyon liraya çekildi. Buna göre, devlet, İzmit Körfez Geçişi Projesi'nde, 400 milyon liranın aşılması halinde devreye girecek ve ek kamulaştırma maliyetini üstlenecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinin tekrar ertelenmesinin söz konusu olmadığını, 10 Ocak'ta yapılacağını açıklamıştı.

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 5 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci Yap-İşlet-Devret projesi konumunda.

İhale dokümanı alan firmalar şöyle:

1
MAPA İNŞ.A.Ş.
TÜRKİYE

2
CENGİZ İNŞAAT
TÜRKİYE

3
PARK HOLDİNG
TÜRKİYE

4
KOLİN İNŞAAT
TÜRKİYE

5
STFA İNŞAAT
TÜRKİYE

6
YÜKSEL İNŞAAT
TÜRKİYE

7
MITSUBISHI
JAPONYA

8
IHI
JAPONYA

9
MOSKOVSKİY METROSTROY
RUSYA

10
STRADAG AG
AVUSTURYA

11
FCC CONSTRUCTION A.Ş.
İSPANYA

12
OOO NPO MOSTOVİK
RUSYA

13
OBAYASHİ
JAPONYA

14
ASTALDI
İTALYA

15
VARYAP
TÜRKİYE

16
ITOCHU CORPORATION
JAPONYA

17
NUROL İNŞAAT
TÜRKİYE

18
GÜLSAN İNŞAAT
TÜRKİYE