ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Pazartesi günü gökkürenin güneyindeki Volans (Uçan Balık) Takımyıldızı'nın bulunan “El Kancası” galaksisine ait fotoğrafları yayımladı.
 
 
Uçan Balık Galaksisi, asimetrik kıvrılan kollarıyla uzayın karanlığında kolayca göze çarpıyor.
 
Gök bilimciler, kıvrık kolların birbirine orantısız olmasını El Kancası’nın bir zamanlar başka bir galaksiyle girdiği yerçekimsel etkileşime bağlıyor. Ancak bu galaksi bugüne kadar keşfedilemedi.
 
 
 
NASA, El Kancası, nam-ı diğer NGC 2442’ye ait fotoğraflar yayımladı. Fotoğraflar, Şili’deki La Silla Gözlemevi tarafından çekildi. Galaksinin daha geniş açıdan çekilen fotoğraflarında, etrafındaki diğer galaksiler de rahatlıkla görülebiliyor.
 
NASA ve Avrupa Güney Gözlemevi'ne (ESA) bağlı La Silla'da bulunan 2.2 metre uzunluğundaki MPG/ESO teleskopu, sahip olduğu Geniş Alan Görüntüleyicisi (WFI) sayesinde gökte çok geniş alanları görüntüleyebiliyor. Ancak uzayın derinliklerini görüntüleyen Hubble uzay teleskopu kadar net görüntüler yakalayamıyor.
 
Gök bilimciler, yerde ve gökteki teleskopları sayesinde uzaydaki aynı bölgeler hakkında daha iyi değerlendirme yapabiliyor. (Hürriyet)