5. Dünya Su Forumu, İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi Haliç Salonu'na girdi...

5. Dünya Su Forumu, İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi Haliç Salonu'na girdi.Cumhurbaşkanı Gül, salona Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile birlikte geldi.Forumda ilk olarak, İstanbul'un tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra da konuşmalara geçildi.

*"SUYUN ANAYASASI İSTANBUL'DA YAZILACAK "HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliği yaptığı foruma Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere 11 ülkenin devlet başkanı, 150'den fazla ülkeden bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Forum kapsamında hazırlanan tanıtım filmi izleyenlerden büyük alkış aldı. İstanbul'un tanıtıldığı filmde, dinler arası diyaloğa da vurgu yapıldı. 22 Mart tarihine kadar sürecek olan forumun açılış oturumunda konuşan Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, foruma 180'i aşkın ülkeden temsilcilerin katıldığını söyledi.

Fauchon, "Suya erişim ve ulaşma yolu uzun. Dünya hızla gelişmekte. Su, bu değişikliklerden mağdur olmaktadır. Kalkınma için gerekli olan enerjiyi üretmek için her gün daha fazla suya ihtiyaç duymaktayız. Suya karşı işlenen saldırıların sorumluları, insan varlığının hayatta kalması için vazgeçilmez olan su kaynaklarının azalmalarının sorumluları hep biziz. Suyu sadece insanlar arasında dağıtmak yeterli kalmamaktadır. Suyu, doğa ve insanlar arasında paylaştırmak gerekir. Dünyanın gitgide artan susuzluğunu gidermek için biraz daha katkı sağlamak gerekecektir" dedi. Su arzını gereksizce artırmanın pahalıya mal olduğuna dikkat çeken Fauchon, "Suya karşı davranışlarımız daha mantıksız ve tutarsız hale gelmektedir. Kolay su döneminin geçmişte kaldığını artık bilmeliyiz. Bütün ülkeler su konusunda üzerlerine düşeni yapmalı. Suyun iyileştirilmesi için gerekli olanları sağlayacak köprüyü aşalım. Su için gerekli olan enerjinin fiyat artışında erteleme düşünülebilir. Beklemeyelim, artık taahhüt altına girelim" diye konuştu. Fauchon, konuşmasını "Yaşasın Türkiye" diyerek
tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, şehirlerin başta su olmak üzere doğal kaynaklarının hızla tükenmekte olduğunu belirterek, suyun adil paylaşımı ve iyi yönetiminin önemine vurgu yaptı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, 21. yüzyılda dünyanın su vizyonunun konuşulduğu adresin İstanbul olmasının anlamlı bir tercih olduğunu söyledi. İstanbul'un kıtaları, suyun da medeniyetleri bir araya getirdiğini belirten Eroğlu, "Hayatın başlangıcı olan su, akıp geçtiği yerlerdeki medeniyetleri birbirine taşır. Biz suyu, istikrar ve kardeşlik için barış vesilesi olarak görüyoruz. Gelişmek ve kalkınmak susuz mümkün değildir. Su, medeniyetin hem kurucusu hem de taşıyıcısıdır" dedi. Bakan Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, İstanbulluların asırlardır su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. İstanbul'un 1950 yıllarından itibaren büyük göç almaya başladığını ifade eden Eroğlu, "Sonrasında su sıkıntısı had safhaya ulaşmıştır. Yapılan çalışmalarla 7 adet baraj inşa edilmiş, yüzlerce yeni tesis İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur. İstanbul'a 1995 yılından itibaren AB ve Dünya Sağlık Teşkilatı kalite standartlarında su verilmektedir. Haliç, temizlenerek yeniden canlandırılmış ve bugünkü güzelliğine kavuşturulmuştur. GAP projesi toprağa ve insana hayat vermektedir. Forumun çölün sessiz dilinin sesi, Afrika kıtasının susuzluk derdinin çare olması için bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" şeklinde konuştu. Bakan Eroğlu'nun konuşmasının ardından Başbakanlık Su Ödülü Töreni gerçekleştirildi.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Öte yandan Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 5.Dünya Su Forumu protesto edildi. Foruma tepki gösteren grup tazyikli su sıkılarak dağıtıldı. Polise sopalarla saldıran gruptan bazıları gözaltına alındı.

Halk Evleri ve Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu üyesi yaklaşık 200 kişi Beyoğlu Adliyesi önünde toplandı. Grup üyeleri "Su haktır satılamaz" yazılı dövizler taşıdı. "Susma sustukça susuz kalırsın. Susuz bir yaşamak ölüm demektir" şeklinde slogan atan gruba yabancılar da destek verdi. Yurt dışından gelen ve boyunlarında forum için akretide olduklarını gösteren kartlar bulunan bazı yabancı katılımcılar "Water is Life" şeklinde slogan attı.

Grubun kendilerine ayrılan alanda değil de Kongre Merkezi önüne gitmek istemesi üzerine çevik kuvvet barikat kurdu. Yapılan pazarlıklar sonucu grup ikna edilmek istendi. Panzer üzerinden megafonla uyarılan grubun caddeyi açmaları ve kendilerine ayrılan bölüme geçmeleri istendi. Grup dağılmamakta direnince ve yürümeye kalkışınca polis müdahale etti. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı(TOMA) olarak bilinen araçtan eylemcilere tazyikli su sıkıldı. Grup üyeleri de döviz ve pankartların sopalarıyla polise saldırdı. Kalkanlarla kendini koruyan polis de joplarla karşılık verdi. Polis ile grup arasında cadde üzerinde kovalamaca yaşandı. Gruptan bazı şahısların polise taş ve şişe attığı gözlendi. Kovalamacanın ardından yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Bu arada bazı polislerin de yaralandığı görüldü.

TRAFİKTE KORKULAN OLMADI

İstanbul'da "5. Dünya Su Forumu" nun başladığı bu sabah geniş güvenlik önlemleri alınırken, yollar kapatılmadığı için trafikte korkulan olmadı.

Dünyanın değişik ülkelerinden devlet başkanları, bakanlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlıyor. Su Forumu nedeniyle İstanbul Emniyeti 4 bin polisle geniş güvenlik önlemleri aldı. Görev yapan polisler sabahın erken saatlerinden itibaren yol güzergahında görev aldı. Özellikle misafirlerin kaldığı oteller civarında güvenlik önlemlerinin sıkı olduğu görülürken, çok sayıda ambulans da kapıda hazır bekletildi. Üst geçitlere ve köprülere polislerin bulunduğu gözlendi. Forumun yapılacağı merkez yakınında çok sayıda çevik kuvvet polisi ve panzer hazır bekletildi.

Yapılan açıklamalarda gerek duyulması halinde bazı yolların trafiğe kapatılabileceği bildirilmişti. İstanbullular bugün trafikte kabus yaşayacağını tahmin ederken, korkulan olmadı. Yabancı devlet adamlarının kaldığı oteller civarında dahil yollar kapatılmadığı için trafik normal seyretti.

SABAH