30 yaş sınırının kalkması ve bayramda tatil hakkı gibi istekleri var üstelik. Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Turgay Şeren ise "Derbiye çıkmayın" diyerek GS ve FB'li futbolculara çağrı yapıyor, "Ses getirin" diyor!

Bu konuda ilk kez bireysel bir girişim başlatıldı ve Türkiye Futbol Federayonu"nun almış olduğu karara karşı bir organizasyonun fitili ateşlendi. Üstelik bu faaliyeti başlatan isim bir futbolcu; Bucaspor forması giyen Erman Özcan.

Özcan hazırladığı dilekçe ve bildiri ile öncelikle TFF"nin 3.Ligler"de “30 yaş üstü futbolcu oynamaması” kararını hedef alıyor. Ama tek tepki sadece bu karara değil. TFF"ye toplu şekilde ulaşması planlanan dilekçede, transfer döneminde futbolcuların haklarının korunması için madde de var, bayramlar ve kötü hava koşullarına göre maç programı hazırlanması isteği de.

Bu konuda görüşlerini almak için ulaştığımız Erman Özcan oldukça dertli. Yıllarca elit bir sınıf olarak görünen futbolcu camiasının aslında ne kadar haksızlığa uğradığını dile getirmek istediğini ifade eden oyuncu, “Aslında çok akıllıyız ama bu camiada kendi haklarımızı bile koruyamadığımızı düşünüyorum” diyor. Özellikle Süper Lig haricindeki Bank Asya 1. Lig, 2. Lig ve 3.Liglerdeki futbolcuların sorunlarını az da olsa gündeme taşıma amacında olduklarını ifade eden Özcan, “TFF"ye göndereceğimiz dilekçe ile sorunlarımızı anlatmak ve ses getirmek istedik. Tabii ki sorunlar bunlarla bitmiyor. Ama önceliğimiz bunlar. Türkiye"de futbolun sadece Süper Lig"den ibaret olmadığını kanıtlama ve haklarımızı savunma peşindeyiz” diye konuşuyor.

"YABANCILARA NOEL TATİLİ VAR, TÜRKLER'E BAYRAM TATİLİ OLSUN"
Transferlerde illegal ücret problemleri olduğunu ve bu tür konularda her zaman kulüplerin haklı çıktığını savunan Özcan"a göre, yabancı futbolculara tanınan “Noel” tatili ve benzeri haklar, Türk oyuncular için geçerli olmuyor. Hazırladıkları dilekçede bu konuya da yer verdiğini ifade eden Özcan, “Yıllardır bayramlarda deplasmana giden, bu özel günleri bile yollarda geçiren bir oyuncu olarak, diğer arkadaşlarımızın da bu fikre katılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.

Son olarak hazırladıkları dilekçenin Türkiye Futbol Federasyonu"na toplu olarak gönderileceğini ifade eden Özcan sözlerini şöyle bitiriyor;
“Bu konuda oldukça fazla imza toplandı. Fakat kalan arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Futbolcuların ancak bu şekilde ses getirebileceğini düşünüyorum. Bir gün her futbolcu 3. Lig"de forma giyme durumunda kalabilir. Ama bu karar ile maalesef ailelerimize ekmek götürmemiz imkansız hale getiriliyor. Herkesten destek bekliyorum. Futbolcuların da artık belli hakları olduğu görülmeli..”

TFF"YE YÖNELTİLEN TEPKİ BİLDİRİSİ

Konu hakkında futbolcular adına bir bildiri de hazırlayan Erman Özcan, aşağıdaki ifadelerle TFF'yi göreve çağırıyor, cevap bekliyor; Türkiye"de Profesyonel Futbolcular olarak Türkiye Futbol Federasyon"nun 13.05.2008 tarihinde Antaya"da almış olduğu “3.Liglerde 30 yaş sınırı”yla ilgili karara karşı bir oluşum ve itiraz dilekçesi yazmış bulunuyoruz.

Türkiye"de Futbol sadece Süper Lig"le sınırlı değil. 5 bin 500"ü bulan profesyonel futbol oynayan arkadaşımız arasından sadece 450 - 500 tanesi Türkiye Süper Lig"inde görev yapıyor ve ücretleri de buna göre oluyor.
Gerek Bank Asya 1.Lig, gerek 2. Lig ve 3.Ligler"de ücretlerin Süper Lig seviyesinde olmaması ve geçim şansımızın ya da birbaşka değişle futbol oynama şartlarımızın bu arkadaşlarımızla aynı olmadığı açıktır.

2008 tarihinde alınmış olan 30 yaş ve üzerindeki futbolcuların 3.Liglerde oynayamama şartı bizleri zor durumda bırakmıştır. Türkiye Süper Liglerinde 30 yaş ve üzeri futbolcuların ikinci baharını yaşadığını hepimiz takdirle takip ediyoruz. Peki neden 3 .Liglerde böyle bir uygulama söz konusudur, buna bir anlam getirememekteyiz.. Bir çok arkadaşımızın evine ekmek götürmek için uğraştığı 3.Liglerimize neden böyle bir uygulama getirildi?

Bu karar genç arkadaşlarımıza daha fazla şans vermek içinse, çoğu zaman örnek aldığımız İngiltere"deki gibi bir “Rezerv Lig” oluşturma yoluna neden gidilmiyor? Böyle bir oluşumu gerçekleştirmek yerine, 3.Ligler"e kısıtlama koyarak, burada top koşturan bir çok futbolcu arkadaşlarımızın bu haktan mahrum edilme nedenini bilmek istiyoruz.

Türkiye Süper Ligi"ne 6 yabancı, Bank Asya Ligi"ne 2 yabancı hakkı veren TFF (üstelik yaş sınırı olmadan) 3.Liglerdeki futbolcularına neden sınırlama getirmiştir? Bu uygulamanın getirileri nelerdir?

Maalesef 30 yaş üzeri futbolcular 3.Lig"de bir takımda oynayamadığından, 2.Ligde bir takımla (mecburiyetten) sadece aylık ya da maç başına, hatta sadece maç primi ile futbol oynamak zorunda kalıyor! Tahminen sadece geçen sene ve bu sene sonunda beş bin futbolcu bu uygulama yüzünden kulüp bulamadığı için boşta kalmıştır, ya da kalacaktır. Ortalama 4 kişilik bir aileye bakan bir futbolcudan bahsedildiğinde bu rakam 20 bin insan bu kural yüzünden mağdur olacak demektir.

Biz sadece ülkemizde herkesin doğru ve saygın bir şekilde hayatını yaşaması için bu kuralın hassasiyetle düşünülüp tekrar gözden geçirilmesini diliyoruz.
Saygılarımızla Arz ederiz.

İNTERNETTEN DE FUTBOLCULARA ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Bu organizasyonu başlatarak futbolcular arasında bir birlik oluşturma amacında olan Bucaspor futbolcusu Erman Özcan, aynı zamanda faaliyetini internetten de ulaşabildiği kulüplere ve futbolculara da duyurmaya çabalıyor.

Özcan"ın, e-posta yoluyla ulaşabildiği futbolcu ve kulüplere de hazırlamış olduğu gönderide şu ifadeler yer alıyor;

Sevgili Futbolcu arkadaşlarım;

Türkiye'deki profesyonel futbol oynayan, ekmeğini kazanan, ailesini bu meslekten geçindiren sevgili arkadaşlarım..

TFF"nin almış olduğu 3. Liglerde 30 yaş sınırı kararı ve benzeri birkaç sorunumuzu ekte de göreceğiniz(*) gibi dilekçe şeklinde dile getirmeye çalıştık ki sorunlarımızın bu kadarlada bittiği söylenemez.. Fakat şimdilik bu sorunları ele aldık ve bir oluşum içine girdik. Şu ana kadar 1400 dilekçe imzalandı. Sizden isteğim ekteki dilekçeyi çoğaltarak takım arkadaşlarınıza imzalatıp aşağıdaki adrese yollamanız. 30 dk. alacak bu işlemin posta ücreti 10 TL.

Bana olmaz demeyin, belki bir gün siz de 3. Liglerde ailenize ekmek götürme şansına sahip olacaksınız. Süper Lig"e 6 yabancı hakkı veren veya 34 yaşındaki bir yabancı futbolcuya transfer hakkı sunan TFF'nin sadece kendi ülkesinin evlatlarınıda düşünmesi dileğiyle..

Saygılarımla
Erman Özcan...

Adres: Buca Spor Kulübü Kaynaklar Tesisleri
İZMİR / Buca

PROFESYONEL FUTBOLCULAR DERNEĞİ: DERBİYE FUTBOLCULAR ÇIKMASIN

Bu konuda çalışmalar yapan Turgay Şeren"in başkanlığını yürüttüğü Profesyonel Futbolcular Derneği"de aynı görüş altında birleşiyor. Daha önce bu konuda rahmetli TFF Başkanı Hasan Doğan"la da görüşen Şeren, derneğin bu konuda faaliylerinin sonuç vermediğini belirtti ve konunun ses getirmesi için Galatasaray ile Fenerbahçeli futbolculara “Maça çıkmayın” dedi.

Bucasporlu futbolcunun bireysel olarak başlattığı organizasyonu Ajansspor.com"dan öğrenen Şeren, bu konuda herhangibir futbolcunun dernekle irtibata geçmediğini belirterek, konuyu dernek yardımı olmadan, en önemlisi destek almadan ve bireysel olarak yürütmenin hem mümkün olmadığını hem de yanlış olduğunu ifade ederek; “Bu durum sendikal olmazsa çözülemez.. Bu durumda da profesyonel futbolcuların eksiği tabii ki tamamlanamaz. Maalesef Profesyonel Futbolcular Derneği"nin yaptırım gücü çok az. Derneğin yaptırım gücü Futbol Federasyonu"nun kendisine verdiği maddi ve manevi imkanlarla belirli bir çizgi içerisinde yer alıyor. Bu nedenle derneğin bir sendikal şekilde kullanılması da mümkün değil” diye konuştu.

Özellikle 3 büyük takımın futbolcularına bu konuda çok büyük görev düştüğünü ifade eden Şeren, “Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaraylı futbolcular bu derneğin çekicileri olmalı, en önde onlar bulunmalı. Örneğin önümüzdeki hafta G.Saray ile Fenerbahçe arasında bir derbi maç oynanacak. Bu maç öncesi Fenerbahçeli ve Galatasaraylı futbolcular çıkıp “Biz bu maça çıkmıyoruz” dese, o zaman ses getiren bir şey yapılır.. Yani “30 yaş sınırını kaldırın oynayalım” demeliler ki durum anlaşılsın. Bu çok açık bir tehdit. Buna yakın bazı şeyler de yapılabilir. Ama biz dernek olarak hiçbir şey yapamıyoruz. Maddi manevi en ufak bir gücümüz yok” ifadelerini kullandı.

“Bana göre karar çok büyük bir yanlıştır” diyen Şeren sözlerini şöyle tamamladı; “Zamanında rahmetli başkan Hasan Doğan"la çok münakaşa ettik bu konuyu. En son olarak Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim"le de konuştuk. Kendisi bana "Belki bu sene çözüm bulamayız ama önümüzdeki yıl bu konuyu düzeltiriz" demişti. Mahmut Özgener"le de defalarca konuşmama rağmen maalesef bir çözüm bulamadım”.

-“30 YAŞ SINIRINI KALDIR BAŞKAN”-

Şeren"in konu hakkında www.profesyonelfutbolculardernegi.org.tr adresinde yer alan bir açıklaması da bulunuyor.

İşte Şeren"in sitede yer alan “30 yaş sınırı kaldırılmalı” başlıklı yazısı;

3.Ligde futbol oynayan profesyonel futbolcularımızın çok hem de çok büyük bir derdi var. 30 yaş sınırı Demokles"in Kılıcı gibi kafalarının üstünde duruyor. Hayat bu, zaman bu. Öyle çabuk geçiyor ki. Bir bakıyorsun kendini 30 yaşın dışında bulmuşsun. Ve başka bir işinde yok. O ana kadar az veya çok 3. ligde oynayacak bir kulüp bulmuşsun. Evinin ekmeğini oradan kazanmak şansın olmuş. Ama rahmetli Hasan Doğan Bey"in zamanında öyle bir karar çıktı ki anlamak hiç ama hiç mümkün değil.

Rahmetliyle uzun uzun konuşmuştum. Ve bana söz vermişti. Hatta yanımızda Swissotel"in tepesinde bugünkü Futbol Federasyonu Başkanımız Mahmut Özgener de vardı. “Turgay Ağabey” dedi. “Hocalarımız bize 3. ligde yaş sınırlanması getirilmesini söylediler. Ve bunun 30 olmasında ısrar ediyorlar. Bizler de Federasyon olarak teknik konuları onlara bıraktık ve onların isteği üzerine bu kararı aldık.” Hemen cevap verdim. “Sevgili Hasan Bey” dedim. “İyi karar almışsınız da bu futbolcuların başka meslekleri yok.

30 yaşını geçenlerin de futbol oynama şansı da yok. Ne yapsın bu çocuklar?” “Doğru söylüyorsun Turgay Ağabey ama bu kararı bir kere aldık. Önümüzdeki yönetim kurulu toplantısında bunu bir kere daha enine boyuna masaya koyacağım ve ne gerekiyorsa o futbolcular için yapacağım. Zaten biz Türk futboluna Türk futbolcusuna fayda sağlamak için geldik” dedi ve boynuma sarılarak “merak etme” dedi. Sonra olayları biliyorsunuz. Yönetim Kurulu dahi toplanamadı. Sevgili Hasan Doğan"ımız rahmetli oldu. Gerçekten tanımanızı isterdim.

Özü öz, sözü söz, tam bir beyefendiydi. Rahmetlinin cenaze namazına gelmeyen kalmadı. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız hepsi oradaydı. Demek ki ne kadar sevilen sayılan, ne kadar güvenilen bir adam kere adamdı. Şimdi ben Sevgili Mahmut Özgener"den rica ediyorum. Hatta bu ricamı yalvarmak noktasına kadar götürüyorum. 30 yaş sınırını lütfen kaldır. Zira kaldırmazsan Türkiye"de işsiz sayısı futbolcular kesiminde de artarak gelecek. Bundan hiç şüphen olmasın. Haydi Mahmut!.. Bugün Akşam Gazetesi"nde ne güzel yapacaklarını okudum. Bunlara bir ilave yap.
Futbolcularda 30 yaş sınırını kaldır.