Yüzde 10"un üzerine çıkan işsizlikle mücadelede kararlı olan ABD Başkanı Barack Obama, krizin etkisini azaltmak için bütçe açığını feda edecek. ABD"de bütçe açığı, 2010"da 1.56 trilyon dolar (milli gelirin % 10.6"sı) ile yeni bir rekora imza atacak

ABD yönetimi tarafından dün basına açıklanan bütçe tasarısına göre, ülkede bütçe açığının 2010"da rekor seviyeye ulaşması öngörülüyor. Rakamlar yüzde 10"un üzerinde işsizlikle mücadele eden Barack Obama"nın, bu mücadeleyi sorumlu bir mali politikayla birlikte yürütmesinin zor olduğunu gösteriyor.

Cumhuriyetçi Parti üyesi rakipleri tarafından hem vergileri hem de harcamaları artıran bir politikacı olarak gösterilen ABD Başkanı Barack Obama, Çin"in de aralarında bulunduğu büyük alacaklı ülkeleri ve yatırımcıları bütçe açığını ve borç seviyesini zaman içinde azaltabileceğine dair ikna etmesi gerekiyor.

Ekonomideki kırılgan toparlanmayı korumaya yönelik politikaları bu yıl da sürdüren Obama, 120 federal programı sonlandırarak bütçe açığını azaltmaya çalışacak. ABD yönetimi eğitim ve araştırma alanına ayırdığı kaynakları ise artıracak.

Mali yılın başından 30 Eylül 2011 tarihine kadarki dönemi kapsayan bütçeye göre, 2010"da 1.56 trilyon dolar, yani ABD ekonomisinin yüzde 10.6"sı büyüklüğünde açık verilmesi öngörüyor. Obama yönetiminin hazırladığı bütçenin daha sonra Kongre tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD bütçesi 2009"da 1.41 trilyon dolar, yani gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 9.9"u kadar açık vermişti. Bütçe açığındaki artışın geçen yıl onaylanan ekonomiyi destekleme harcamalarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Açığı azaltma tedbirleri

Bütçe tasarısına göre, bütçe açığının Obama"nın başkanlık süresinin dolacağı 2012"de şu anki 1.56 trilyon dolar seviyesinin yarısına indirilmesi öngörülüyor.

Obama"nın gelir artırıcı önlemleri arasında öncelikli olarak 2001 ve 2003 yıllarında yüksek gelirli hanelere getirilen vergi indirimlerinin zamanında sonlandırılması geliyor. Bunun sayesinde gelecek 10 yılda gelirlerin 678 milyar dolar artması bekleniyor. Finansal kriz sırasında devletin yaptığı yardım karşılığı olarak büyük finans şirketlerinden alınacak bir ödeme ile 90 milyar dolar kaynak yaratılması hedefleniyor.

Bunun dışında 2011"den itibaren ulusal güvenlik dışında iç harcamaların üç yıl için dondurulması ile 2020 yılına kadar 250 milyar dolarlık tasarruf yapılması öngörülüyor. İstihdam yaratıcı politikalara ise 100 milyar dolar kaynak ayrılacak.