ÇANAKKALE"de Saros Körfezi"nde avlanan 1 metre uzunluğunda, 20 kilo ağırlığındaki Fener balığı, çirkin görüntüsü ve dev ağzıyla görenleri korkuttu. "Fener tezgaha geldi" sözü ise Galatasaraylılar arasında espri konusu oldu.
Saros Körfezi"nde Uysal-1 isimli gırgır teknesi ile avlanan ve Uysallar Balık Market"te kilosu 20 TL"den satışa sunulan Fener balığı ürkütücü görüntüsü ve ilginç özellikleri nedeniyle ilgi odağı oldu. Görünüş olarak siyah kaya renkli çirkin bir balık olan ve balıkçıların bu çirkinliğin satışlarını etkilememesi için derisini yüzdükten sonra dilimleyerek satışa sunmayı tercih ettiği Fener balığını denizden çıktığı şekliyle tezgahta görenler şaşkınlığını gizleyemedi. Uysallar Balık Markette satılmak üzere diğer balıkların yanına konan 1 metre uzunluğunda ve 20 kilogram ağırlığındaki Fener balığı çirkin ve ürkütücü görüntüsüyle herkesi korkuttu. Daha önce hiç Fener balığı görmeyen vatandaşlar, işyerdeki çalışanlardan balık özellikleri hakkında bilgi aldı.
Uysal-1 isimli gırgır teknesinin reislerinden Hasan Karabiber, Saros Körfezi"nde avladıkları Fener balığının görüntüsünün aksine çok lezzetli olduğunu, balığın kavurmasının ve ızgarada şişinin yapıldığını söyledi. Derin ve dip sularda yaşayan Fener balığını diğer balıklardan ayıran en büyük özelliğinin tıpkı bir balıkçının oltayla balık yakalaması gibi avlanması olduğunu açıklayan Karabiber, “Özellikle Çanakkale Saros Körfezi ve Edremit Körfezinde yaşayan Fener balığı, bir dip balığı olup, oldukça iri kafasında geniş yayvan ağzı ve keskin dişleri bulunuyor. İri kafanın üst kısmının otomobil farına benzeyen iki patlak gözü yer alıyor. Her iki yanı kontrol edebilecek açıya sahip gözlerin önünde ise biri kısa diğeri uzun iki anten bulunuyor. Balık yaklaşık avlanmak için kullandığı bu 40 santimlik uzun olan antenin ucunda beyaz renkli, ışık saçan, bir deri parçası taşıyor. Avlanma sırasında Fener balığı yassı olan vücudunu kuma gömüyor ve bu şekilde kendini kamufle edip görünmezlik sağlıyor. Kafanın önünde kumun üzerine ise ışıklı parçayı yatırıyor. Diğer balıklar dikkati çeken ışıklı parçayı yemek için geliyorlar. Tam bu sırada ışıklı antenini yemli olta gibi kullanan Fener balığı kafasını aniden kumdan çıkarıp avını yakalayıp yutuyor. Yanı Fener tam bir avcı balıktır. Ama bu kez biz onu avladık” dedi.

GALATASARAYLILARA ESPRİ KONUSU OLDU
Tezgaha konarak kilosu 20 TL"den satışa sunulan Fener balığı ayrıca Galatasar ve Fenerbahçeli taraftarlar arasında espri konusu oldu. Uysallar Balık Markette çalışan Galatasaray taraftarı Ömer Oğuz, “Bak Fener nasıl tezgaha geldi!” diyerek Fenerbahçelilere taş attı. İşyerinde çalışan Fenerbahçeli arkadaşı Selçuk Delen ise “Maalesef Fener tezgaha düştü!” düştü demekle yetindi.


Milliyet