Aslında insan vücudu kusursuz çalışan bir makinedir ve kendi kendine karşılaştığı toksinlerle mükemmel şekilde baş edebilir. Özellikle son yıllarda yüzlerce yeni kimyasalla ağır metalle karşılaşıyoruz. Fakat vücudumuz yeni maruz kaldığımız bu kimyasallar ile her saniye kendi detoks mekanizmaları ile mücadele ediyor ve biz de hayatımıza devam ediyoruz. Karaciğerimiz, böbreklerimiz, bağırsaklarımız,  cildimiz bizi toksinlerden korumak ve detoks yapmak için uğraşıyor. Fakat akıllara yine de vücudu toksinlerden arındırmak gerekmez mi? sorusu geliyor. Cevap tabi ki evet. Fakat vücudu arındırmak, tek bir şeyi yiyerek yada içerek değil detoks yapan organlara, aslında vücudun bütün sistemlerine yardımcı olmak amaçlı yapılabilir. Bu sebeple detoks bir zayıflama yöntemi değildir. Vücudun detoks sistemlerine yardımcı olmak için beslenmenizde yapacağınız değişiklikler kilo vermenize de destek olacaktır. Detoks adı altında satılan hiçbir şey, ister organik olsun ister bitkisel kapsül vb. ürünler olsun tek başına etkili değildir. Hatta sağlığınızı tehdit edebilir. Unutmayın vücut bir bütündür ve hiçbir besin  tek başına mucize değildir.

VÜCUDUMUZUN DETOKS SİSTEMLERİNİ NASIL DESTEKLERİZ?

BAGIRSAK FLORASININ KORUNMASI

Bilinçsizce yapılan detokslarda en sık kullanılan yöntem bağırsak detokslarıdır. Bağırsakları gereğinden fazla hızlandırmak, kişiye neredeyse düzenli ishal yapacak derecede karışımlar, ilaçlar, bitkisel ürünleri kullanmak öncelikle bağırsak florasını bozar , floradaki faydalı bakterilerin ölmesine sebep olur daha sonra bağırsak geçirgenliğini artırır . Bağırsak geçirgenliğinin artması faydalı bakterilerin azalması sindirilmemiş besin artıklarının kana geçmesine sebep olup vücudun sürekli yabancı gördüğü bu besin artıklarıyla savaşmasına sebep olacaktır ve bir süre sonra artık bağışıklık sisteminizle ilgili problemlere yol açacaktır. Bağırsaklardaki toksinleri temizleme gibi amaçlarla kullanılan hiçbir karışım yada dışarıdan alınacak hiçbirbir takviye bağırsağın içinde faydalı bakteriyle zararlı olanları birbirinden ayırmaz. Detoks yapma amacıyla bağırsakları boşaltmaya veya hızlandırmaya çalışmak yerine bağırsaktaki faydalı bakterileri korumaya ve artırmaya çalışmak yeterli olacaktır. Sağlıklı bir bağırsak florasında faydalı bakteriler (probiyotikler) her zaman zararlı (patojen) olanların üremesini engelleyecektir. Kronik kabızlık ishal sürekli gaz şişkinlik problemleri yaşıyorsanız bu durum bağırsak floranızın bozuk olduğuna işaret eder.

Bağırsak florasını korumak için :

Çiğ sebze meyve tüketiminizi artırmak bağırsaklarınızdaki lif miktarını ve bağırsak hareketleriniartırıp bağırsaklarınızda toksinlerin beklemesini ve geri emilmesini engeller.

 

- Ev yapımı yoğurt kefir şalgam ve turşuda iyi miktarda probiyotik( almanıza yardımcı olur. Ev yapımı sirke veya turşu sularını salatalarınıza ilave edebilirsiniz.

- Ispanak, roka, tere, dereotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Hem lif hem de kuvvetli bir antioksidan olan c vitamini alımınızı sağlayacaktır. Eğer bu şekilde yiyemiyorsanız sebze suları iyi bir fikirdir. Ancak posasının atılmadığına emin olmanız gerekir.

 

KARACİĞERİNİZİ DESTEKLEYİN

Karaciğer vücudumuzun en büyük detoks merkezlerinden biridir. Vücudumuzdaki yağda eriyen toksinlerin suda erir hale getirilip böbreklerden idrar, bağırsaklardan dışkı halinde atılabilmesi için önce karaciğerde detoksifiye edilmesi gerekir. Bu detoksifikasyon esnasında karaciğerin en çok kullandığı antioksidan glutatyondur. Glutatyon, sistein glisin ve glutamin aminoasitlerinin bir araya gelmesiyle oluşur.

Vücutta glutatyon düzeylerini artırmak ve karaciğer detoksuna yardımcı olmak için:

- Karaciğerin en çok kullandığı glutatyonu oluşturan aminoasitlerden sistein içeriği yüksek olması sebebiyle ev yapımı peynir altı suyu tüketilebilir. Peynir altı suyu sebze sularına ilave edilebilir.

-Yeşil ve beyaz renkte olan sebzelerden sarımsak, sogan, brokoli karnabahar, kuşkonmaz, lahana, brüksel lahanası, gibi sülfürlü bileşikler içerenbesinleri tüketmek karaciğer detoksuna ve DNA tamirine yardımcı olmak için önemlidir.

-Bunların dışında sarı kırmızı ve turuncu renkte olan meyveler sebzeler içerdikleri karotenoidler ve likopenile hücre zarlarının yenilenmesine ve korunmasına katkı sağladıkları için mutlaka tüketilmelidir. Bunlardan bazıları havuç balkabağı kayısı limon nar çilek

-Mor ve mavi renkte olan meyve ve sebzeler yoğun olarak içerdikleri resveratrol ve fenolik bileşikler sayesinde karaciğer sağlığının korunmasında ve hücre yenilenmesinde etkilidir. Meyveler ve sebzelerin rengi koyulaştıkça içerdikleri antioksidan miktarı arttığından özellikle : böğürtlen, kızılcık, yaban mersini,pancar,mor lahana siyah üzüm,siyah kuru erik detoks sırasında tüketilmesi gerekenlerdir.

-Baharatlardan zencefil zerdeçal kakule hücre yenilenmesi için önemlidir. Antienflamatuar etkilidir. Bağışıklık sistemini destekler karaciğer detoksu için önemlidir.

- Günlük su tüketiminiz böbreklerden toksin atmak için önemlidir. Bu sebeple günlük ihtiyacınıza uygun miktarda su tüketmeye özen gösterin. Kilogram başına 30-35 ml su tüketmek yeterlidir. Yani 60 kilo biri için 60x30=1800 ml (en az) 60x35=2100(en fazla) ml su yeterli olacaktır. (Su tüketimi durumlara göre değişiklik gösterebilir.)

-Ayrıca sebze meyve koyup hazırlanan sular daha aromatik olacağı için su içemeyenlerin daha rahat içmelerini sağlayabilir. Suyun ph sını alkali yöne kaydıracağı için de iyi bir seçenektir.

 

KARACİĞER DETOKSU İÇİN YAĞLARA İHİTYACINIZ VAR

Diyetlerden yağı tamamen çıkarmak karaciğer detoksu açısından olumsuz etki yapacaktır. Çünkü safra bağırsağa yağ emilimi sırasında dökülür. Ayrıca safra toksinlerin atılması ve yağ emiliminde rol oynar . Beslenmenizden yağı tamamen çıkardığınızda hem yağda eriyenA,D,E,K vitaminlerinin emilimini azaltırsınız hem de karaciğerden toksin atılımını azaltmış olursunuz. Ancak burada bahsedilenbesinleri kızartarak yada aşırı yağlı yemekler yiyerek beslenmek değil , sağlıklı kaliteli yağları tüketmektir.

  • Balık, keten tohumu , semizotu, ceviz gibi omega 3 içeren besinleri tüketmek karaciğer detosksuna yardımcı olacaktır.
  • Avokado , doymamış yağ asitleri içeren , antioksidan değeri yüksek A C ve E vitaminlerinden zengin olması sebebiyle karaciğer detoksu için önemlidir.
  • Salatalara veya sebze sularına smoothie lere zeytinyağı eklemek de detoks için ve yağda eriyen vitaminlerin emilimi için önemlidir.