İlk olarak 2010 yılında arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, çavdar, çay, çeltik, kuru fasulye, kanola, mercimek, mısır, nohut, pamuk, soya, yulaf ve yağlık zeytinde uygulanacak model ile bu ürünlerin en yüksek verim elde edilecek havzalarda üretilmesi sağlanacak.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre Aydın ve ilçelerindeki üretim alanları da 3 farklı havza içerisinde yer aldı.
Türkiye"nin 11"inci tarım havzası olan Kıyı Ege Havzası; Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsıyor. Bu havzada desteklenecek ürünler arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, çavdar, çeltik, kuru fasulye, mercimek, mısır, nohut, yulaf ,pamuk,soya ve yağlık zeytinden oluşurken; desteklenmeyecek ürünler ise kanola olarak belirlendi. Kıyı Ege Havzası"nda üretimi yapılmayan ürünler de sadece çaydan oluştu.
16"ın tarım havzası olarak açıklanan Gediz Havzası da, Manisa, İzmir, Denizli ve Aydın illerini kapsıyor. Desteklenecek ürünler arpa, buğday, çavdar, kanola, mercimek, mısır, nohut, pamuk,soya, yulaf ve yağlık zeytin"den oluşurken; desteklenmeyecek ürünler de ayçiçeği, çeltik ve kuru fasulye olarak kayıtlarda yer aldı. Bu havzada üretimi yapılmayan ürünler ise çay ve aspir olarak şekillendi.
Aydın ve ilçelerinin de yer aldığı 26"ın tarım havzası olan Ege Yayla Havzası ise, Denizli, Aydın, Burdur, Antalya ve Muğla illerini kapsıyor. Arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, çavdar, kuru fasulye, mısır, nohut, pamuk, yulaf ve yağlık zeytin üretiminin destekleneceği havzada; desteklenmeyecek ürünler kanola ve mercimek olarak belirlendi. Bu tarım havzasında üretimi yapılmayan ürünler ise çay, çeltik ve soya olarak açıklandı.

AYDIN VE İLÇELERİNİN HAVZALARA GÖRE DAĞILIMI
Bakanlık tarafından belirlenen 30 ayrı üretim havası içerisindeki 3 ayrı havzada değerlendirilen Aydın merkez ve ilçelerinin havzalara göre dağılımı ise şöyle: Kıyı Ege Havzası; Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karpuzlu, Koçarlı, Kuşadası, Merkez İlçe, Söke ve Yenipazar. Gediz Havzası; Buharkent, Köşk, Kuyucak, Nazilli, ve Sultanhisar. Ege Yayla Havzası ise Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinden oluşuyor.