Çemişgezek Kaymakamı Ali İkram Tuna, ilçe merkezindeki ''Derviş Hücreleri'' adlı kaya odalarının restore edilerek turizme kazandırılmasının ilçe için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 250 metre yükseklikteki kayalara oyulan 20'ye yakın oda ile koridorlar ve su sarnıçlarından oluşan ''Derviş Hücreleri''nin kesin olarak kimler tarafından ve hangi tarihte yapıldığının bilinemediğini belirtti.

İlçede bu kaya odaları gibi birçok tarihi eserin doğa ve yaşamla iç içe olduğunu ifade eden Tuna, Çemişgezek'in, tarihi eserlerinin restorasyonu ve tanıtımıyla önemli bir turizm merkezi olabileceğini söyledi.

Kaya odalarını her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiğini anlatan Tuna, ''Kesin olarak tarihlendiremediğimiz ve ancak tasvirle yetinmek zorunda kaldığımız, tabiat güzelliği ile tarihin kaynaştığı bu kaya odalarının restore edilerek turizme kazandırılması gerekmektedir. Doğa ve tarihin muazzam şekilde iç içe geçmişliği ile ilçemizin tarihsel derinliğine, turizm potansiyeline büyük değer katan bu yapıların tanıtımı ve halkımızın beğenisine sunulması bizim en büyük görevimizdir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.

Çemişgezek'te yaşayan Kaan Gökalp ise kaya odalarının çok özel bir mekan olmasına rağmen yeterli ilgiyi göremediğini belirterek, ''Trabzon'un Sümela Manastırı gibi Çemişgezek'in de İn Delikleri (Derviş Hücreleri) ülke turizmine kazandırılabilir. Bunun için sahip çıkılması lazım. Lütfen Çemişgezek'in bu tarih ve kültür mirasına sahip çıkılsın. Çemişgezek bu potansiyeli taşıyan bir mekandır. Çemişgezek kültürlerin, medeniyetlerin buluştuğu, kaynaştığı bir noktadır. Burada tarih ve doğa iç içe. Tarihe, doğaya, kültüre meraklı olan herkesi Çemişgezek'e bekliyoruz'' diye konuştu.

Kaya odalarını gezmeye gelen Rozerin Yavuz da Derviş Hücrelerini grup olarak görmeye geldiklerini ifade ederek, ''Derviş Hücrelerini ilk defa gördüm. Çok güzel bir yer. Geldiğime değdi. Tekrar gelme şansım olsa yine gelirim. Herkesin burayı gelip görmesini isterim. Burası görülmesi gereken bir yer'' dedi.

Yörede ''İn Delikleri'' olarak bilinen Derviş Hücrelerini her yıl çok sayıda kişi geziyor. Ziyaretçiler, kaya odalarında hatıra fotoğrafı çektiriyor.