Halen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevini yürüten Kemal Derviş"in Türkiye"de aktif siyasete geri döneceğine ilişkin spekülasyonlar arttı.


İş dünyası da son günlerde buluşmalarında en çok “Derviş döner mi, dönerse dengeler nasıl değişir?” sorusuna cevap arıyor. Ve tam da bu spekülasyonlar tavan yapmışken Derviş bugün TÜSİAD YİK toplantısının konuğu olarak İstanbul"da bir konuşma yapmaya hazırlanıyor

Herkes onu dalgalı kura dayalı güçlü ekonomiye geçiş programının mimarı olarak tanıyor. Son yıllarda Türkiye"nin yakaladığı ekonomik başarının temelinde Kemal Derviş tarafından üretilen ve sokaktaki vatandaşı biraz acıtsa da isabetli ve gerekli bulunan icraatların olduğu düşünülüyor.

Her ne kadar Derviş ile ilgili bu tip yorumlar yapıldığında AKP"nin kurmayları kızsa da ve “Bizim başarımız küçümseniyor. Herşeyi Derviş"e maletmek yanlış ve maksatlı” dese de Kemal Derviş"in hakkını Derviş"e vermek gerekiyor.

Kemal Derviş"i Hüsamettin Özkan ve İsmail Cem ile birlikte çıktıkları yoldan geri dönmekle, dava arkadaşlarına ihanet etmekle itham edenler, güvenilmez bulanlar da var.

Onunla ilgili “Türk halkının alışık olmadığı bir politikacı tipi. Halkımız kandırılmak ister. Hayal kurmak, yapılamayacakları duymak ister. Kemal Derviş Türk halkının bu özelliklerine hitap edecek biri değil” yorumları yapan, geniş kitleleri peşinden sürükleyemeyeceğine dair bahis oynayanlar da var.

Herkes aynı şeyi soruyor

Ancak şu bir gerçek ki kapatma davası ile boğuşan AKP"nin, siyaset arenasında ciddi bir alternatifinin olmamasından şikayet edenler Kemal Derviş"in yeniden aktif siyasete döneceğine dair yapılan spekülasyonlardan hayli etkilenmiş görünüyorlar.



Son dönemde hangi işadamı ile karşılaşsam “Siz gazetecilerin kulağı deliktir. Kemal Derviş Bey geri dönecek mi?” sorusu ile muhatap oluyorum. İş dünyasının son dönemdeki buluşmalarında da Kemal Derviş"in adı sıkça telaffuz ediliyor. Derviş"in de içinde olduğu yeni bir siyaset dengesinden ve bunun Türkiye"de geleceği nasıl şekillendirebileceğinden sıkça sözediliyor.

Ve spekülasyonların odak noktasındaki Kemal Derviş bugün TÜSİAD"ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısında bir konuşma yapacak. Kemal Derviş"in son dönemde ekonomik uyarılarını okyanus ötesinden çok sık duymaya başlamıştık. Artan gıda ve emtia fiyatlarının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri vuracağına dair yorumlarını okumuştuk. Cari açığın Türkiye için tehdit oluşturmaya devam ettiği ancak Hükümet"in bu konuda somut bir adım atmadığına dair eleştirilerine tanık olmuştuk.

Hükümet de farkında

Kemal Derviş"in bugün de TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında bir ufuk turu yapması hem dünyadaki hem de Türkiye"deki ekonomik gelişmelere değinmesi, tehditlere dikkat çekmesi bekleniyor. Konuşmasında Merkez Bankası"nın faiz politikasını eleştirmesi, güçlü YTL"nin yarattığı sıkıntılara ve tehditlere değinmesi de muhtemel.

İş dünyası, Kemal Derviş"in İstanbul"da böylesine önemli bir toplantıya konuşmacı olarak katılmayı uzun bir aradan sonra kabul etmesini anlamlı buluyor ve “İşte son dönemde çok sıkça konuşulan senaryoları destekleyen en önemli kanıt. Derviş kesin dönüyor” diyor. Kemal Derviş, yaklaşık 3 yıldır Türkiye"de siyasi ve ekonomiyi ilgilendiren konularda konuşmamaya özen gösteriyordu. Ancak son dönemde gerek dünya ekonomisi ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ekonomisine ilişkin tespit ile yorumları sıklaştı. İş dünyasına göre bu “Türkiye"yi çok yakından takip ediyorum” mesajı veren planlı bir strateji değişimi.

Belli ki Kemal Derviş"in aktif siyasete dönme ihtimali ve bu yöndeki senaryolar Hükümet"in de kulağına gitmiş. Son bir ay içinde hem Devlet Bakanı Mehmet Şimşek hem de Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan"ın katıldıkları televizyon programlarında herhangi bir soru gelmediği halde “Ekonomik başarı kesinlikle Derviş"in değil, 2002 yılı sonundan bu yana iktidarda olan Hükümet"indir” tespitine vurgu yapmaları boşuna değil.

AKP iktidarına yakın olan iki sendika Hak-İş ve Türk-İş"in son dakikada TÜSİAD"ın bugün yapılacak toplantı davetini reddetmeleri de bilin ki Derviş"le ilgili spekülasyonların bir neticesi. İki sendika da Kemal Derviş"in konuşma yapacağı bir toplantıda yer almak, aynı karede fotoğraf vermek istemediler. AKP iktidarına yakınlıkları artık tescilli olan bu iki sendikanın da peşpeşe “Katılmıyoruz” açıklamaları yapmaları dikkat çekici.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu"nun yorumu da üzerinde durmaya değer. Uslu “Toplantı daveti ile gündemi arasında bağlantı kurabilmek güç. Zira odak noktası tam olarak anlaşılamamakta” sözlerinin de altını çizmek gerekiyor.