Genel başkan yardımcılarıyla görüşen Aygün’ün Atatürk’le ilgili sözlerini düzelteceği bildirildi. Aygün yakın çevresine “Ortam çok kötü. Konuşmak istemiyorum” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün açıklamalarının ardından partide yaşanan ‘Dersim’ krizi ile ilgili ‘savunmamuamması’ yaşanıyor. Genel Merkez, Aygün ve açıklamalara bildiri ile tepki gösteren Samsun MilletvekiliHalukKoç ve 11 milletvekili ile ilgili işletilecek disiplin sürecinde grup yönetimini görevlendirdi.Grup yönetimi, Aygün’ün savunmasını alacak ardından kararı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) verecek.

GENEL MERKEZ’E GİTTİ

Aygün, Genel Merkez’in kararının ardından disiplin süreci ile ilgili bilgi aldı. Grup yönetimi, savunmanın alınmasının uyarı ve kınama ile sonuçlanacağı, ihraç gibi kesin bir işlemin söz konusu olmadığı bilgisi verdi. Grup yönetimi tarafından, Aygün’ün savunmasını verme noktasında sıkıntı olmayacağı dile getiriliyor. Aygün’ün dünkü Genel Merkez ziyareti ise, Kılıçdaroğlu ile görüştüğü iddiasına neden oldu. Ancak Aygün’ün Kılıçdaroğlu ile görüşmediği bazı genel başkan yardımcıları ile bir araya geldiği belirtildi. Aygün’e, Dersim olayları için “soykırım” benzetmesi yapması ve “Atatürk’ün haberinin olmaması mümkün değil” şeklindeki sözleri nedeniyle memleketi Tunceli’den tepki geldiği iddia edildi.

BASIN TOPLANTISI YAPACAK

Aygün, yakın çevresine, “Ortam çok kötü. Şu anda konuşmak istemiyorum. Tartışma yatışsın istiyorum. Birkaç gün içinde basın toplantısı yapacağım. Savunmaile ilgili tebliğ henüz bana ulaşmadı” dedi. Aygün’ün basın toplantısında özellikle Atatürk ile ilgili sözlerini düzelteceği ileri sürüldü.

AKOVA İMZASINI ÇEKTİ

Bu arada grup yönetiminin deklarasyoncu milletvekillerinden savunma istemehazırlığının ardından bazı milletvekillerinin imzalarını çektiği belirtildi. Ancak sadece Balıkesir Milletvekili Nedret Akova’nın imzasını geri çektiği öğrenildi. Akova’nın imzasını bildirinin okunmasının ardından Mersin Milletvekili İsa Gök, duyuruya eklemişti. Akova, basın toplantısına katılmıştı.

Akova, “Birkaç gün içinde konuyla ilgili beyanat vereceğim” demekle yetindi.

‘İyi niyeti kimse suistimal etmesin’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, THK Üniversitesi’ni ziyaretinde Dersim kriziyle ilgili sert bir çıkış yaptı. Tekin, “Sayın genel başkanımızın derin hoşgörüsünü hiç kimse suistimal etmeye kalkışmasın. Her siyasi partide olduğu gibi CHP’de de farklı düşünceler olabilir, bu aile içi bir sorundur. Aile içi sorunların kamuoyu önünde tartışılmasını doğru bulmuyorum. İç sorunlarımızı kamuoyu önünde tartışmak ne bize yakışır, ne de milletvekili arkadaşlarımıza yakışır” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise Meclis’teki basın toplantısında şöyle tepki gösterdi: “Cumhuriyetin temel değerleri, CHP’nin de temel değerleridir. Atatürk, kurucu irade, kurucu felsefe CHP’nin vazgeçilmezleridir. Bir milletvekilinin kişisel görüşlerinden hareketle bu temel değerlerin CHP içinde tartışma konusu olabileceğini düşünmek, CHP’ye yapılacak en büyük haksızlıktır. Hiç kimsenin gücü, bu değerleri CHP’nin tartışma konusu yapmaya yetmez.”

Yerlikaya: Atatürk suçsuz

CHP Tunceli eski Milletvekili Sinan Yerlikaya, Hüseyin Aygün’e tepki göstererek, Dersim olayları nedeniyle askeri müdahale emrini Atatürk’ün değil dönemin başbakanı CelalBayar’ın verdiğini belirtti. Yerlikaya, “Yaşananlarla ilgiliAtatürk’ün hiç suçu yoktur. Hastalığı ile uğraşmaktadır. Askeri operasyon emriDolmabahçe’de hastayatağında iken ondan habersiz verilmiştir” iddiasında bulundu.

CHP’nin özü sorgulanacak

Grup yönetiminin, Hüseyin Aygün’e bildiri ile tepki gösteren Haluk Koç sözcülüğündeki milletvekillerinden de savunma isteyeceği belirtiliyor. Ancak Koç, savunma istenmesi durumunda vermeme kararıaldı. Samsun MilletvekiliHaluk Koç, grup başkanvekilliği düzeyinde uyarılmalarıile ilgiliolarak Bugün’e yaptığı açıklamada, “CHPözünü sorgulayacaksaben hazırım. Uyarılırsam da şeref duyarım. Ben hazırım” dedi. bugün