Thuraya Türkiye-Teknomobil A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gençler, Thuraya havacılık çözümünün bulunduğu helikopterin güzergahına ilişkin koordinatın ve yükseklik bilgilerine anında ulaşmanın mümkün olduğunu belirterek, Thuraya avionik cihazı hava araçlarında haberleşmeyi sağladığı gibi karakutu işlevini de gördüğünü kaydetti.

Thuraya Türkiye-Teknomobil A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gençler, 25 Mart"ta BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu"nun da aralarında bulunduğu 6 kişiyi taşıyan helikopterin bir kaza sonucu düştüğünü ve helikopterin yerinin uzun süre belirlenemediğini anımsatarak, “Kazazedelere zamanında ulaşılamamasının en büyük nedeninin GSM operatörlerinden alınan koordinat bilgilerinin yeterince hassas olmamasından kaynaklandı. Helikopterde veya yolcularının her hangi birinde Thuraya uydu telefonunun bulunması halinde koordinat bilgisi birkaç saniye içinde ve birkaç metre hassasiyetle alınabilirdi. Bu bilginin istenilen bir telefona SMS yoluyla anında gönderilebilmesi, dolayısıyla kazazedelere kısa zamanda ulaşılabilmesi mümkün olabilecekti” diye konuştu.

Thuraya"nın havacılık çözümünün bulunması halinde ise helikopterin güzergahına ilişkin koordinatın ve yükseklik bilgileri ile son bulunduğu noktanın koordinatının merkezi bir bilgisayarda belirli aralıklarla depolanacağını ifade eden Gençler, bu nedenle tüm verilere anında ulaşmanın mümkün olacağını kaydetti. Gençler, “Thuraya avionik cihazı hava araçlarında haberleşmeyi sağladığı gibi karakutu işlevi de görebiliyor” dedi.