Türkiye, İstanbul'da geçen hafta 33 kişinin hayatını kaybettiği büyük sel felaketiyle birlikte dere yataklarındaki yapılaşmayı ciddi biçimde tartışmaya başladı. Ancak CHP'li Kadıköy Belediyesi, dalga geçer gibi Kurbağalıdere havzası içinde yeralan 54 dönümlük araziyi 82 milyon TL muhammen bedelle bugün için satışa çıkardı. Satışı yasalara aykırı bulunan İstanbul 10. İdare Mahkemesi ihaleyi dün akşam saatlerinde durdurma kararı aldı.
82 MİLYONA SATIŞTA

Kadıköy Belediyesi Site Mahallesi'nde yüzölçümü 54 bin 872 metrekare olan arsayı bugün saat 14.00'te ihaleyle satışa çıkaracağını duyurdu. 82 milyon TL'ye muhammen bedelle satışa çıkarılan arsanın önemli bir özelliği Kurbağalıdere'nin havzasında olması.

Belediye, Kurbağalıdere ile Tatlısu deresinin kesiştiği noktada olan arsayı daha önce de ihaleye çıkarmış ancak satış İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin 18 Şubat 2009 tarihli kararıyla durdurulmuştu.

MECLİS KARAR ALDI

TOKİ'nin 'kamu yararına kullanılması' şartıyla hibe ettiği ve halen hayvan barınağı olarak kullanılan arsayı belediye Belediye Meclis Kararı ile ikinci kez satışa çıkardı.

MAHKEMEDEN 2. RET

Ümraniye Belediyesi arsanın kamu yararına kullanılması zorunluluğuna ve dere yatağında bulunmasına dikkat çekerek yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. İhale dün akşam saatlerinde İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından yeniden durduruldu. Sel felaketinin ardından alarma geçen Kadıköy Belediyesi, önlem olarak Kurbağalıdere çevresindeki tüm araçları kaldırtmış ve yağmur ızgaralarını temizlemişti. Civardaki evlerde oturanlar sele karşı uyarılmış ve alt katları boşaltmaları istenmişti.


İki belediye karşı karşıya geldi

Satışı iptal edilen arsa Ümraniye Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi'ni de karşı karşıya getirdi. Ümraniye Belediye Başkanvekili Mahmut Emin Mollaoğlu yaptığı açıklamada Ümraniye sınırları içerisindeki arsa üzerindeki tüm hakların Ümraniye Belediyesi'ne ait olduğunu söyledi. Mollaoğlu satışı da “Özellikle son günlerde yaşadığımız sel felaketinde, dere yataklarında yaşanan trajik sonuçları henüz tartışıyorken, Kamu Hizmet Alanı statüsündeki arsanın Kadıköy Belediyesi tarafından özel teşekküllere satış girişimi manidar bulunmuştur” dedi. Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise “Barınağın olduğu arazi mülkiyet olarak Kadıköy Belediyesi'ne aittir” denildi. İki belediye daha önce barınaklardaki köpeklerin akıbeti konusunda da karşı karşıya gelmişti. Yeni Şafak