Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Depremde ölen vatandaşlarımızın yakınları ile yaralanan vatandaşlarımıza aylık bağlanmasını öngören çalışmamızı tamamladık." dedi. 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son bilgilere göre, Van depreminde
601 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 vatandaşın ise hastanelerde halen tedavi gördüğünü hatırlattı. Depremde ölenlerin yakınları ile yaralanan vatandaşlara aylık bağlanmasını öngören çalışma ile kanunun öngördüğü 5 yıl prim ödeme, prim borcu bulunmama gibi şartlar aranmaksızın, ölüm ve malullük aylığı bağlanabileceğini aktardı.
 
Çelik, "Buna göre, 30 gün primi bildirilen vatandaşlarımızdan ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı, malul kalan vatandaşlarımıza malullük aylığı bağlanabilecek. Ayrıca yaralanan ve sakat kalanlara verilecek protez, ortez araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacaktır." diye konuştu. Düzenlemenin bugün Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini aktaran Çelik, şöyle devam etti: "Bu düzenleme yapılmamış olsaydı, mevcut mevzuatımıza göre aylık bağlama işlemini yapsaydık, 4 öğretmen kardeşimizin yakınlarına, ailelerine ölüm aylığı bağlanabilecekti. 1999 yılında 360 gün esaslı düzenleme esas alınmış olsaydı öğretmen kardeşlerimizden 167'sının ailesine ölüm aylığı bağlanabilecekti. Yapılan bu düzenleme son derece önemlidir. Yasadaki şartlar, en minimum düzeye çekilerek, bu mağduriyeti yaşayan vatandaşlarımızın daha geniş düzeyli yararlanması, ailelerin yararlanması açısından bu düzenlemeyi Bakanlar Kurulu'na sevk ediyoruz."
 
Depremin, kayıt dışılığın ne kadar olumsuz bir durum oluşturduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getiren Çelik, "Tüm vatandaşlarımızı kayıt dışı değil, sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunmaya bir kez daha davet ediyorum. En alt düzeyde prim şartı aramamıza rağmen, maalesef 600 bin kişi içerisinde bir aylık prim bildirimini bile belki de yakalamayacak, bu şartlara haiz olmayan vatandaşlarımızın olduğu düşünülür ise kayıt dışılığın ne kadar olumsuz, kayıt altında olmanın bir ay bile olsa ne kadar önemli olduğunu ortayla koymakta." şeklinde konuştu.
Etiketler : Faruk Çelik