Kocaeli'de 17 Ağustos Marmara depremi sonrasında ''Arızlı Irak Konutları''na geçici yerleştirilen ve halen oturmaya devam eden depremzedelerden bazıları, oturdukları konutların kendilerine satılması için Kocaeli Valiliğine başvuruda bulundu.

Kocaeli Valiliği önünde toplanan yaklaşık 50 kişi, oturdukları konutları satın almak için Valiliğe dilekçe vereceklerini belirterek içeri girmek istedi. Çevrede güvenlik önlemi polisler, sadece 3 kişinin dilekçeleri Yazı İşleri Müdürlüğüne götürmesine izin verdi.

Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından grup adına açıklama yapan Recep Or, Arızlı'dan çıkarılmamaları için mücadelelerinin 2 yıldır sürdüğünü, bu süre zarfında Kocaeli Valiliğinin tek çözüm önerisinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığının Arızlı'da depremzedeler için yaptığı konutlar olduğunu savundu.

TOKİ'nin kendileri için yaptırdığı konutlara da sadece 59 kişinin gittiğini ve geri kalan 101 ailenin Arızlı Irak Konutları'nda kalmaya devam ettiğini dile getiren Or, şöyle devam etti:

''TOKİ'nin depremzedeler için yaptığı konutlara giden 59 kişinin, ekonomik durumunun iyi. Bazılarının geliri bin 500 ile 2 bin lira civarındadır. Kimilerinin 4 ile 6 katlı ve müstakil evleri bulunmaktadır. Valilik nasıl oluyor da TOKİ şartlarına uygun olmayan insanları kabul ediyor. Amaç, Arızlı'yı bölmek, kamuoyunu yanıltmak ve haklı mücadeleyi karalamaktır. TOKİ'ye, Arızlı'nın zenginleri girmiştir. Gerçek mağdur depremzedeler Arızlı'da kalmıştır. Kocaeli Valiliği çözüm üretecekse geliri 650-700 TL arası dul, yetim, emekli aylığı alan ekonomik durumu kötü olan Arızlı sakinlerine yönelik çözümler bulmalıdır.''

''650-700 TL'nin 350-400'ünü TOKİ'ye verirsek, kalan parayla nasıl geçiniriz?'' diye soran Or, mağdur olduklarını bu nedenle Valiliğin kendilerine yönelik bir çözüm üretmesi gerektiğini bildirdi.

Arızlı Irak Konutları'nda oturdukları konutların en asgari tutarda ve ödemesi uzun vadeli bir şekilde kendilerine satılması için Kocaeli Valiliğine dilekçelerle başvurduklarını ifade eden Or, ''Başvurumuzun reddedilmesi durumunda hukuki yollara başvuracağız. Arızlı'da mücadeleye devam edeceğiz ve oradan asla çıkmayacağız'' diye konuştu.

Or, ayrıca Valiliğe girişlerinin engellendiği için suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

-5 YIL HİÇBİR ÜCRET ÖDEMEDEN KALDILAR-

Bu arada, Arızlı Irak Konutları'na 2002 yılında geçici olarak yerleştirilen depremzedelerden 5 yıl boyunca kira alınmadığı, bu süre sonunda konutlarda kalmak isteyenlerden ise İl Özel İdaresinin kararı doğrultusunda 236 lira kira ve aidat bedeli istenmiş, bunu ödemeyen yaklaşık 70 kişi hakkında da bir süre önce icra takibi başlatılmıştı. TOKİ'nin Arızlı Irak Konutları'nda oturanlar için yaptığı 138 konuttan 79'unun sahibi ise geçen hafta kurayla belirlenmişti. 83 metrekare olan evlerin taksitlerinin ise 250 ila 360 lira arasında değiştiği öğrenildi.

A.A.