Erciş’te 23 Ekim’de meydana gelen depremden etkilenen Patnos’ta, kaldıkları binalar ve okullar hasar gördüğü için okulların tatil edilmesi için eylem yapan öğretmenlerden “88 tanesi” hakkında soruşturma açılırken, ücretli çalışan 7 öğretmene ise “işten el çektirildiği” ortaya çıktı.

BDP Milletvekili Halil Aksoy’un Erciş’teki 7.2’lik depremin ardından Patnos Öğretmenevi ve özel pansiyonlar kullanılamaz hale geldiği için “çadır” talebinde bulunan, ancak talepleri karşılanmadığı için hükümet konağı önünde eylem yaptıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan öğretmenlerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.


‘Sendikalı mısınız?’

Emniyet’teki sorgularında öğretmenlere, “Hiç cezaevine girdiniz mi, daha önce hiç gözaltına alındınız mı, sendikalı mısınız?” gibi sorular yöneltildiğine dikkat çeken Aksoy’un soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “çoğunluğu öğretmenlerden” oluşan grubun talebin yasalara uygun olmaması nedeniyle kabul edilmediğini savundu.

Grubun “sistemli biçimde” kararı protesto edip gösteri yapmaya başladığını savunan Şahin, göstericileri “deprem korkusu hassasiyetini suiistimal eden şahsiyetler” olarak nitelendirdi. Şahin, öğretmenlerin ifadelerinin alınmasının gerekçesini “Hava karardıktan sonra da kaymakamlık ve ilçe emniyet müdürlüğü binası önündeki Atatürk Bulvarı’nı trafiğe kapatarak yasaya muhalefet ettikleri iddiası”na dayandırdı.


cumhuriyet