Haiti'de, 12 Ocak 2010 tarihinde meydana gelen ve 200 binden fazla kişinin öldüğü depremin 1'inci yıldönümünü dolayısıyla, Haitililer ölenlerin anısına bir dakika saygı duruşunda bulundular.

Sokaktan geçen insanların, yoldan geçen arabaların, depremin meydana geldiği saatte durup bir dakika saygı duruşunda bulundukları ve başkent Port au Prince'te yüzlerce kişinin, deprem sırasında çöken Cumhurbaşkanlığı sarayının yıkıntıları önünde ellerini kalplerine koyarak bir dakika saygı duruşunda bulundukları gözlendi.

"DEPREMDE 316 BİN KİŞİ ÖLDÜ"

Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive depremin 1'inci yıldönümünde yaptığı açıklamada, Richter ölçeğinde 7 büyüklüğündeki depremin, 316 bin kişinin ölümüne, 350 bin kişinin yaralanmasına ve bir buçuk milyondan fazla kişinin de evsiz kalmasına yol açtığını belirtti. BM'nin verileri ise, depremde 220 binden fazla kişinin öldüğünü ve 1,2 milyon kişinin evsiz kaldığını belirtiyordu.

Bellerive, evsiz kalan ve yardım kamplarında barınanların sayısının yaklaşık 400 bin olduğunu ifade etti. Uluslararası Göçmen Teşkilatı'na (IOM) göre ise, bu kamplarda 800 bin kişi barınıyor.

Jean-Max Bellerive ayrıca, depremin yol açtığı maddi hasarın değeri 7,8 milyar doları bulduğunu ve depremin adadaki memurların yüzde 17'sinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

WYCLEF JEAN: "LİDERLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Siyasi kariyerinden sonra müziğe dönen uluslararası hip-hop starı Haitili Wyclef Jean yaptığı açıklamada, "Haiti'nin şarkıcılara değil, siyasi liderlere ihtiyacı olduğunu" belirtti.

"Siyasete atılmam iyi bir karardı, pişman değilim, ama ülkemin müziğe değil, yetenekli ve fedakar siyasi liderlere ihtiyacı var" diyen Wyclef Jean, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Çünkü Haiti'nin sorunlarını hergün şarkıya dökebilirsiniz ama önemli olan çalışmak, ülkeyi değiştirmek. Ve bunun için de kendini suya atmak gerekiyor." (AA)