Merkez üssü Ölüdeniz olan 15:44'teki 6,1'lik depremin ardından bir kez daha akıllara beklenen Marmara depremi geldi. Perşembe gecesi Marmara Denizi'nde meydana gelen ve daha önce Van'ı yıkan depremlerin art arda gelişi, Marmara depreminin habercisi olabilir mi?

Muğla'daki depremin de beklenen bir hareket olduğunu belirten Prof. Ercan, bunun haberini geçen sene verdiğini söyledi.

"Geçen yıl söylemiştim beklendiğini. Deprem yoğunlaşması vardı, bölge gergindi. 20 kilometre derinde olması, anakara üzerine oturuyor olması yani kayalık yerde olması, beklenen şeylerdi. Bu, Türkiye'nin dalma batma kuşağında olmasından dolayı yaşanan depremlerden biri"

6.1'LİK DEPREM AYDINLILARI KORKUTTU HABERİ...

"YENİ DEPREMLERE GEBE"

Prof. Ercan, Türkiye'nin art arda yaşadığı irili ufaklı depremlerin birbiriyle ilgili olduğunu dile getirirken bulunduğu bölgenin durumu itibariyla yeni depremlere de gebe olunduğu konusunda uyardı.

"Van depreminden başlamak üzere Doğu, Orta ve Batı Akdeniz, Balkanlar'ın ve Dalmaçya'nın gergin olduğun sölemiştim. Anadolu yarımadasının yeni depremlere gebe olduğunu belirtmiştim.

Afrika anakarasının; Anadolu yarımadası, Dalmaçya, İtalya ve İspanya dalmasının yarattığı gerginlik bu. İşleyişi; dalma batma kuşağı depremi. Tsunami de yaratabilirdi. Yarım metreyi bulan tsunamiler de olmuş olabilir hatta, henüz o yönde bir haber almadım.

"İSTANBUL'LA İLGİSİ YOK"

Bu depremin, beklenen İstanbul depremiyle de İzmir'le de hiçbir ilgisi yok. Bu tamamen Türkiye'nin, bahsettiğim kuşakta, dalma başta kuşağında olmasıyla alakalı bir durum ve oradaki yapıyla alakalı. Artçıları da bir 15- 20 gün daha sürer.

Beklenen depremse İstanbul içinde olmayacak, Marmara ve Tekirdağ'da olacak. Marmara çevresindeki tüm iller bundan etkilenecek. Olası bir depremin büyüklüğü 7,3 olacaktır. Ama bu 7,3; ikiye paylaştırılacaktır. Bir tanesi Küçükçekmece önünde 6,4 ve 6,7 olacaktır. Ben daha büyük bir deprem beklemiyorum. Çünkü bunun olasılığı yok. Benim bilimsel çalışmalarım bunu göstermiyor"