Aydın’a yapılacak olan 600 yataklı bölge hastanesi planlaması nedeniyle depreme mevcut binada önlem alınmaması tedirgin ediyor.
Şehircilik ve Çevre Bakanlığı 2007 yılında Türkiye genelinde başta hastaneler olmak üzere tüm kamu binalarında deprem etütleri yaptırdı. Aydın’da da 1993 yılında hizmete açılan Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik binasının kolon ve kirişlerinden numuneler alınarak deprem analizine tutuldu. Yapılan analizde hastanenin depreme dayaksız olduğu belirlenirken hastanenin bakım onarıma alınarak güçlendirilmesi için rapor hazırlandı. Bunun üzerine hastanenin hastane yönetimi depreme dayanıksızdır raporu verilen poliklinik binasının boşaltmak için Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak yeni yapılacak ek bina için bütçe talebinde bulundu. Bakanlık bu talibi ilk etapta kabul ederek bütçe ayırırken daha sonra 2012 yatırım planında yer alan Aydın’a 600 yataklı devlet hastanesi yapılacağı gerekçesiyle ayrılan bütçeyi kesti.

“ÇÜRÜK DEĞİL, DAYANIKSIZ”
Aydın Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı hastane poliklinik binasının 1993’te yapıldığını söyledi. Poliklinik binasının çok eski bir yapı olmamasına rağmen yapılan deprem etütlerinde binanın depreme dayanıksız çıktığını kaydeden Tırpancı, “Hastane polikliniği SSK Genel Müdürlüğü döneminde yapıldı. O dönemde mevcut deprem yönetmelikleri olmadığı için bu hastanenin yapımında kullanılan malzemeler bilinmiyor. 2006’da yapılan deprem etütlerinde de binanın depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Ancak bina kesinlikle çürük değil güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Hastanenin güçlendirme maliyetinin çok yüksek olduğunu için güçlendirmeden vazgeçildiğinin altını çizen Tırpancı, “Güçlendirme maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hastanenin yeniden yapılandırılması planlandı. Ancak 2012 yatırım planına alınan ve önümüzdeki yıl yapımına başlanacak Aydın’a 600 yataklı yeni devlet hastanesi nedeniyle bundan vazgeçildi. Yeni hastanenin yapılmasını bekliyoruz. Aydın’da yeni devlet hastanesinin yapımı tamamlandığında Aydın’daki iki devlet hastanesi yeni hastaneye taşınacak” diye konuştu.

Tırpancı poliklinik binasında günde ortalama 3 bine yakın hastanın tedavi olduğuna dikkat çekerek, “Van’da depremin açtığı yaralar hepimizi üzdü. Van depreminin görünce Aydın’da depreme dayanıksız raporu verilen bir binada hizmet vermekten bizler de rahatsızız. Ancak burada günde 3 bine yakın hastaya bakılıyor. Sağlık hizmetinin aksamaması için binayı maalesef boşaltamıyoruz. Yeni hastane yapılana kadar bunun başka bir çözümü gözükmüyor” şeklinde konuştu.


ŞEHİRCİLİK VE ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ TAKİP EDİYOR
Aydın Şehircilik ve Çevrecilik İl Müdürü Selahattin Saran da, 2007’de çıkartılan deprem yönetmeliğinden önce yapılan bütün binalar için tehlikenin söz konusu olduğunun altını çizerek, “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yaptırdığı deprem etütlerinde 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan birçok kamu binasında depreme dayanıksız raporu verilerek güçlendirilmesi isteniyor. Çünkü 2007’den önce yapılan binalarda kullanılan malzemelerin kalitesine ulaşmak mümkün değil. Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik binası 1993’te yapıldığından depreme dayanıksızdır raporu verilerek güçlendirme istenmiş. Kurum olarak gerekli incelemeleri yapıyoruz. Şuan için hayati bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Hastane Başhekimi Halil Yürekli ise, hastane binasının boşaltılmasına ilişkin ellerine bir yazı gelmediğini belirterek, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığının hastanemizin depreme dayanıksız olduğuna dair bilgisi var. Endişe edilecek bir durum olsa burada hizmet etmemize müsaade edilmezdi. Bu bakımdan hastanede çalışan sağlık personelimizin bir tedirginliği yok”