Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Eski Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada dün akşam Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin bağımsız bir deprem olduğunu belirtti. Pampal, "Aynı sistem içinde farklı bir fayın kırılması ile oluşmuş yeni bir deprem. Onun da artçıları olmaya devam ediyor." dedi. 
 
"Bölgede 5.6'dan daha büyük bir deprem olabilir mi?" sorusu üzerine Pampal, "Tabi ki, başka bağımsız depremlerde olabilir." cevabını verdi. 
Artçı depremlerin ana şoka bir dereceye kadar yaklaşabileceğini söyleyen Pampal, 7.2 büyüklüğündeki şiddetli depremin ardından 6.2'ye kadar bir artçı yaşanabileceğini de söyledi. 
 
Pampal, artçıların meydana gelebileceği süre ile ilgili bir sınırlama yapılamayacağını aktardı. Van ve çevresinde çok sayıda kırılmamış fay bulunduğunu vurguladı. 
 
Türkiye'de yaklaşık 15 tane sismik boşluk bulunduğunu dile getiren Pampal, "Bunlardan 12'si kaldı. Daha önce Marmara gibi depremlerde kırıldı. 12 sismik boşluğun, 9 tanesi bu bölgede, yani Doğu Anadolu fay hattı üzerinde." diye konuştu. 
 
Bu sismik boşlukların neden olabileceği depremlerin ne zaman gerçekleşeceğinin bilinemeyeceğini aktaran Pampal, "Bunların üzerindeki yerleşim alanlarında teyakkuzda olunmalı." ifadesini kullandı.