6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen çifte deprem, Güneydoğu'da çok büyük yıkıma yol açtı. Depremler nedeniyle Kahramanmaraş dahil 11 ilde en az 100 bin bina kullanılamaz hale gelirken, ne yazık ki bu sayıdan çok daha fazla otomobili de hurdaya döndü. Tonlarca ağırlıktaki enkazların altında kalan otomobillerin çoğu, artık kullanılabilecek durumda değil. Peki, sigorta şirketleri deprem kaynaklı araç hasarlarını karşılayacak mı?

Türkiye'de 14 milyonun üzerinde otomobil bulunuyor ve otomobillerin yüzde 3'ünden biraz daha fazlası, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay illerinde kayıtlı. Bu da söz konusu üç kentte 451 bin 438 adet kayıtlı otomobil olduğunu gözler önüne seriyor. Tahmini açıklamalara göre bu araçların 150 bin kadarı depremlerde hasar gördü ve bazıları da kullanılamaz hale geldi.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı otomobiller için özel sigortalar hariç iki tür sigorta var. Bunlardan biri zorunlu trafik sigortası,  diğeri ise kasko. Peki bunlar, depremde meydana gelen hasarları karşılıyor mu? Maalesef zorunlu trafik sigortasının deprem gibi doğal afetlerle herhangi bir ilgisi yok.

Zorunlu trafik sigortaları, araç sahiplerinin kendilerine yönelik bir sigorta türü değil. Trafiğe çıkan her otomobil için şart koşulan zorunlu trafik sigortası,  karşı tarafa verilmiş zararlar için bir sorumluluk poliçesi. Bir başka deyişle zorunlu trafik sigortası ile bir kaza anında da kendi aracınızı yaptıramazsınız.

İsteğe bağlı bir sigorta türü olan kasko, depremin yol açtığı hasar için araç sahibine ödeme yapabilir. Ancak burada da poliçenin içeriği önemli. Örneğin "mini kasko" şeklinde kapsamı daraltılmış seçenekler var. Uygun fiyatlı olan bu mini kaskolar, deprem gibi doğal afetleri kapsamıyor. Diğer kasko paketleri, deprem kaynaklı hasarın tamamını veya bir bölümünü ödeyebiliyor. Burada da yine poliçenin içeriğine bakılması gerekiyor.

Yaşanan doğal afet sırasında hasar gören bir aracınız varsa yapabileceğiniz tek şey kasko yaptırdığınız şirket ile iletişime geçmek. Şirket yetkilileri ekspertiz işlemlerini başlatacak, hasar tespitinden sonra da poliçede yer alan oranlara göre ya ödeme yapacak ya da aracı tamir ettirecek. Ancak kasko sigortası yaptırmadıysanız, yapabileceğiniz çok da bir şey yok. Aracınızı masraflarını üstlenerek tamir ettirebilir veya hurda olarak satabilirsiniz.

KASKO fiyatları yükselince düşürmek için deprem teminatından vazgeçen depremzedeler de bu durumda zor da olacak. Çünkü poliçede yoksa sigorta şirketleri hiçbir bedel ödemiyor.

Sigorta şirketlerine ihbarda bulunulması gerekiyor. Bu ihbardan sonra kayıtlar açılıyor. Bir takım ekspertiz işlemlerinden sonra hızlı bir şekilde sigortalılara ödemeler yapılıyor. Deprem sebebi ile pert olan aracın rayiç bedelinin tamamı ödeniyor.

Hasarlı ise onarım yapılıyor. Kısmi bir hasar varsa bir tamirat söz konusu ise araçlar ilgili servislere çekiliyor ve tamirat süreci başlıyor. Tamirat esnasında da vatandaşımızı mağdur etmemek için de ikame araç verilme durumu var.

Onlar da çok rahatlıkla talep edebilirler. Aracın sahibi hayatını kaybettiyse de ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra da sigorta şirketine başvurup ilgili tazminatlarını talep edebilirler.