TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi R. Kemal Aydın, Makine Mühendisleri Odası Aydın Şubesinde düzenlediği basın toplantısı ile Elazığ"da yaşanan ve 51 kişinin öldüğü depremi değerlendirdi. Aydın"a açıklaması sırasında Makine Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Metin Albeyoğlu ve Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Sekreteri Fikri Aydın eşlik etti.
Elazığ"da meydana gelen depremin Giresun, Erzurum, Erzincan, Batman ve civarında da hissedildiğini anımsatan Kemal Aydın, “Depremin olduğu bölge genel olarak deprem etkinliğinin yoğun olduğu bir alandır. Özellikle 2003 Bingöl ve Pülümür Depremleri, 2005-2007 Sivrice – Elazığ Depremleri son yıllarda bölgede görülen önemli deprem etkinlikleridir. Bölge genel anlamda Kuzey Anadolu Fay Zonu"nun ve Doğu Anadolu Fay Zonu"nun kesişme noktası olarak nitelendirilir ve bölgede yoğun deformasyon ve buna bağlı deprem etkinliği sıkça görülmektedir. Bölgede bu iki fay zonunun da özelliğine bağlı olarak çok fazla sayıda aktif irili, ufaklı fay parçası bulunmaktadır. Deprem genel doğrultusu D-B yönde olan ve genel olarak Bingöl-Karakoçan Fayı olarak adlandırılan kırık sistemi içerisinde meydana geldiği tahmin edilmektedir. Elazığ ili ve çevresi gerek tarihsel dönemde, gerekse aletsel dönemde meydana gelmiş depremlerden etkilenmiştir. Deprem özellikle dış merkeze yakın yerleşim birimlerinde Başyurt ve Karakoçan"a bağlı köylerde yıkıma ve can kaybına neden olabilir” dedi.

DEPREM YENİDEN GÜNDEMDE
19 Ağustos - 22 Kasım 1999 depremlerinin unutulduğu bir anda depremlerin yine gündeme geldiğini anımsatan Aydın, “Ülkemizde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gündemimizde olmaya devam edecektir. Yetkililerin sürekli tarafımızca uyarılmasına rağmen halkın bilinçlendirilmediği ve gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir.Depremde ve afette en önemli konulardan biri; yapılaşılacak zeminin özelliklerinin ve yeraltı yapısının tanınmasıdır. Yapılaşmada tüm ilgili mühendislik disiplinlerinin birlikte çalışmalar yapması gereklidir. Yeraltı yapısının ve zeminin tanımlanmasında en önemli bilim dallarından birisi Jeofizik Mühendisliğidir. Jeofizik Mühendisliği"nin önemi yetkililer tarafından anlaşılamamış olup, yasa ve yönetmeliklerde hak ettiği yer verilmemektedir. Zemin ve yeraltı yapısının özellikleri iyi tanımlandıktan sonra konut, sanayi tesisi, iletişim ve ulaşım alt yapısına müsaade edilmeli ve bu yapılar yetkililerce çok iyi kontrol edilmelidirler” diye konuştu.

AYDIN"DA DEPREM BÖLGESİNDE
Aydın"ın depremselliğine de değinen Aydın, şunları söyledi: “Aydın ili batı Anadolu"nun açılma rejimi içerisinde yer alan önemli tektonik unsurlardan birisi olan Büyük Menderes Grabeni içerisinde yer almaktadır. Genelde meydana gelen deprem etkinliği, hakim olarak doğu-batı doğrultulu uzanan bu büyük tektonik hatta ve onun kollarında meydana gelmektedir. Bu nedenle yerel yönetimlerin yasa gereği zemin etütlerinde Jeofizik sismik etütleri mutlaka yaptırması ve vatandaşlarımızın depreme karşı her zaman bilinçli ve tedbirli olmaları gerekmektedir. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah"tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar dileriz” -iha