Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin, bir uçak kazasında öldürüleceğinin 13 Mart 2010 tarihinde Gürcü TV kanalı "Imedi" tarafından bildirildiği iddia edildi.

Çeçen, bağımsız, uluslararası ve İslami niteliği olan Kavkaz Center internet haber ajansı tarafından öne sürülen iddiaya göre, Gürcü TV kanalı "Imedi" tarafından 13 Mart 2010 tarihinde yayınlanan ve Gürcistan'a karşı Rus saldırısı hakkında yarım saat uzunluğundaki bir video kaydında, Lech Kaczynski'nin Cumhurbaşkanlığı uçağında bir patlamayla öldürüleceği kehanetinde bulunulduğu öne sürüldü.

Haberde ayrıca, Rossiya 24 haber kanalına konuşan Slawomir Sliwinski adlı görgü tanığının,“Çarpmadan önce uçak sola doğru yattığını ve yere çarptığında iki kuvvetli patlama işitildi ve uçak alev aldı" sözlerine yer verildi.

Kavkaz Center haber ajansı, Polonya Devlet Başkanı Kaçinski"nin şu nedenlerden dolayı öldürülmüş olabileceğini iddia etti: Varşova Şehir Konseyi Başkanı ve sonrasında Belediye Başkanı olan Kaçinski, ilk olarak Çeçen Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev'den sonra Varşova'nın en büyük meydanının ismini değiştirdi.

Seçim kampanyasının sloganları "ulusal dirilme" ve Polonya'ya karşı işlediği suçlardan dolayı Rusya'nın tarihsel sorumlulukları temelindeydi.15 Kasım 2006 tarihinde eğer Rusya Polonya'ya et ve tarımsal ürünlerine uyguladığı ithalat kararını kaldırmayı redderse, AB'ye Rusya'ya karşı yaptırım uygulanmasını öneren Kaçinski, 24 Kasım'da ise AB-Rusya zirvesinde başlayan Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki iş birliğini veto etti.Güney Osetya'daki 2008 Ağustos savaşı sırasında Gürcistan'a tam destek verdiğini açıklayan Kaçinski hükümeti, Rusya'nın Gürcistan'a karşı saldırısından sonra, ABD'nin Polonya topraklarına füze savunma sistemi (füze önleme) yerleştirme önerisini kabul etti.

Kaçinski'nin girişimiyle Polonya kendi kil taşından çıkarılan gaz üretimini arttırarak Avrupa'yı Rus gazına olan bağımlılığından kurtarmaya çalışıyordu. Bu durumda Polonya bu çeşit yakıt sağlayıcısı olarak Avrupa'nın en büyüğü olacaktı.Kaçinski, Rusya'nın Gürcistan'a karşı saldırısının amaçlarından birinin Avrupa'nın Moskova'ya olan bağımlılığından kurtulmasını engelleme girişimi olduğunu söyledi ve Gürcistan'ın NATO'ya katılması konusunda aktif lobi yapıyordu.

DHA