Yaşanan iki büyük depremin ardından psikolojisi bozularak 5. kattan atlayan bir Van Kedisi’nin ön ayaklarında çatlak oluşurken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Taş, yaşanan depremlerden dolayı kedilerin bu şekilde davranışlara girebileceğini söyleyerek, “Kediler yaşanan depremlerden dolayı ruhsal bir bulanıma girmiş durumda. Bu da onları kapalı alanda uzun süre kalınca etkiliyor. Bu bize gelen ilk vaka değil, bunun gibi birçok kedi yüksekten atlayarak yaralandı” dedi.
Van'da bir ailenin evlerinde beslediği Van Kedisi, binanın beşinci katındaki balkondan atladı. Yere düşünce ön ayağında çatlak oluşan kedi, sahibi tarafından YYÜ Hayvan Hastanesi'ne getirildi. Hayvan Hastanesi'nde Prof. Dr. Abuzer Taş tarafından tedavi altına alınan kedinin bacağı alçıya alındı. Yaklaşık bir ay ayağı alçılı kalacak olan kedinin sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Prof Dr. Abuzer Taş, "Yüksekten atlama sonucu kedinin ön ayağında çatlat oluşmuştu. Biz de bacağını alçıya aldık. Kedinin şu anda sağlık durumu iyi, bir ay sonra tekrar yürümeye başlayacak" dedi.

Depremden bugüne kadar birçok kedinin yüksekten atlama sonucu yaralandığını söyleyen Prof. Dr. Abuzer Taş, "Depremden dolayı kedilerin de psikolojilerinde bozukluk meydana gelmiş olabilir. Bizim kliniğimize ve serbest veterinerlere depremden sonra böyle birkaç yüksekten atlama vakası geldi. Biz de bunu hayvanların depremden etkilendiğini, böyle bir davranış tarzı geliştirdiklerini düşünüyoruz. Bu anlamda sahiplerinin de hayvanlarının bu tür olaylara karşı daha dikkatli korumaları gerektiğini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

VAN KEDİSİ

Van kedisi; cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile bilinir. Anadolu'ya tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği bilinmeyen Van kedileri, diğer canlılarda olduğu gibi bulunduğu bölgenin şartlarına ayak uydurmuş. Türkiye'nin en yüksek dağlarının bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki sıcaklık farklarına kürkleri sayesinde kolayca ayak uydurabilen Van kedileri, karlarla kaplı bu bölgede uzun tüyleriyle kar ve soğuktan korunurken, yazın birden ısınan hava nedeniyle tüylerini dökerek Van Gölü'nün ılıman iklimine uyum sağlarlar. Van kedilerinin diğer kedilerden ayrılan ilginç bir özelliği de suyu çok severler ve yüzerler. Özellikle ılık ve sığ sularda yüzmeyi seven Van kedileri, evlerde musluktan damlayan sulara pati atar ya da banyoda size eşlik eder.