Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin üstünden 12 yıl geçtiği ve Van'da meydana gelen depremin ardından "depreme hazır mıyız?" tartışmalarının gündeme geldiği hatırlatıldı.
 
Körfez depreminin ardından birçok alanda bilinç oluşmaya başlarken, Türkiye genelinde kent-kır temsili bin 21 kişi ile bilgisayar yardımlı telefon görüşmesi (CATI) yöntemiyle yapılan araştırmanın, vatandaşların depreme hazırlık konusunda duyarsız kaldığını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, araştırmaya ilişkin şu bilgilere yer verildi:
 
- Araştırmaya katılanların yüzde 52'si evinin depreme dayanıklı olduğuna inanıyor. Sosyoekonomik statü yükseldikçe 'evet' diyenlerin sayısı ise artıyor.
 
- Araştırmaya katılanların yüzde 71'i bugüne kadar depreme hazırlık konusunda hiçbir şey yapmamış.
 
- "Deprem için özel hazırlık yaptım" diyenlerin dağılımına bakıldığında ise ilk sırayı yüzde 12 ile deprem sigortası alırken, deprem sırasında insan ölümlerinin başlıca nedeni olan mekanların güçlendirilmesi konusunda ise çalışma yapanların oranı sadece yüzde 10'da kalıyor. 
 
- Araştırmaya katılanların yüzde 8'i ise evindeki eşyaları sabitlediklerini, yüzde 5'i ise deprem çantası hazırladıklarını belirtiyor.