İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan tarih vererek İstanbul'da o tarihe kadar büyük deprem olmayacağını savundu. İşte o tarih:

Geçtiğimiz hafta dünya büyük depremlerle sarsıldı. Önce 2 Ocakta Afganistan"da meydana gelen 6.2 ardından, Endonezya"da 7.6 büyüklüğündeki depremler, yeni yılın ilk günlerinde önemli çevre felaketlerinden biri olan depremi hiçbir zaman unutmamız gerektiğini hatırlattı.Her an deprem olabilir korkusu içinde yaşayan İstanbul için ise ilginç bir açıklama yapıldı: İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul"da , 2015 yılına kadar büyük bir deprem beklemediğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan TRT Radyo 1 "de dün akşam yayınlanan Yarından Sonra programına katıldı. Oldukça neşeli geçen programda Dünyada ve Türkiye"de meydana gelen depremleri yorumlayan Prof. Ercan, İstanbul"da 2015 yılına kadar bir deprem beklemediğini, bu sürede herkese görev düştüğünü belirtti.

Depremlerin doğal denge bakımından aslında gerekli ve yararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, jeotermal alanların, maden ve petrol yataklarının, kaynak suları ve verimli tarım alanlarının depremler sayesinde oluştuğunu öldürücü olanın deprem değil ,yanlış zemin üzerine kurulan veya dayanıksız inşa edilen yapılar olduğunu vurguladı. 1999 yılında Los Angeles"ta meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde , biri kalp krizinden olmak üzere sadece 2 kişinin öldüğünü hatırlatan Ercan, “Deprem öldürmez, sağlıksız yapılar öldürür” dedi.

Programa telefon bağlantısıyla katılan , Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Daire Başkanı-Jeofizik Yüksek Mühendisi Bekir Tüzel , devlet olarak hazırlıklara kesintisiz devam ettiklerini ,ancak vatandaşların da özellikle kendi binalarıyla ilgili güçlendirme çalışmalarını yapmaları gerektiğini açıkladı.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İdris Serdar ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) konusunda bilgi verdi . Vatandaşların çok cüzi miktarlarla konutlarını sigortalatabildiklerini söyleyen Serdar, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırarak büyük kayıplardan kurtulacaklarını açıkladı.

Yarından sonra her Cuma 21.05-22.00 saatleri arasında 95.6 frekansından yayın yapan TRT Radyo 1"de yayınlanıyor . Ayla Demirtaş ve Yrd.Doç.Dr.Mustafa Petek"in sunduğu programın yapımcısı İnci Karaman.

(Haber 7)