İller arasındaki mesafe, hava şartları ve kişi sayısı maliyet fiyatlarını etkilese de şehir dışında oynanan bir maça takımların gidiş geliş masrafları, ortalama 25 bin YTL"yi buluyor.

TÜRKİYE"de şehirlerarası mesafelerin fazla olması futbol kulüplerinin de seyahat masraflarını artırıyor. Özellikle deplasman maçlarına uçakla gitmeyi tercih eden kulübün seyahat masrafları ayda 50 bin YTL"yi buluyor. 18 takımın mücadele ettiği Türkiye Süper Ligi"nde futbol kulüplerinin yıllık deplasman maçı harcamaları 8 milyon YTL"ye ulaşıyor. Teknik kadronun yanı sıra yönetim ekibiyle deplasman maçlarına yaklaşık 45 kişi gidiyor. Konaklama süresini ise hava şartları ve gidilecek şehirin uzaklığı belirliyor. Takımlar gidilen şehirde genelde 1 ile 3 gece arası konaklıyor. Fortis Türkiye Kupası ve Avrupa kupaları döneminde oynanan maçlarla birlikte sadece bir takım yılda 25 deplasman maçı yapıyor.

11 FARKLI İLDEN TAKIM VAR: Deplasman maçı maliyetleri gidilecek şehrin uzaklığına göre değişebiliyor. İstanbul ve Ankara kulüpleri lig maçları için şehir dışına en az çıkan takımlar oluyor. Ankara ve İstanbul"dan, 18 takımlı ligde 9 futbol kulübü bulunuyor. İstanbul"daki kulüpler arasında Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Kasımpaşaspor ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor bulunurken, Ankaragücü, Ankaraspor, Gençlerbirliği ve Gençlerbirliği Oftaşspor ligde Ankara"yı temsil ediyor.

ÖZEL UÇAK MASRAFLARI ARTIRIYOR: Takımların çoğu zaman tarifeli uçaklarla seyahat ettiğini söyleyen Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, "Eğer özel uçakla gidiyorsak kulüp büyük bir yükün altına giriyor" dedi. Büyük kulüplerin Türkiye"deki deplasman maçlarına gidişi sırasında 25 bin bin YTL"den fazla para harcandığını söyleyen Soğancıoğlu, şöyle devam etti: "Bu maçlar sırasında bütçenin önemli bir bölümünü uçak paralarına ayırıyoruz. Çünkü Türkiye"de mesafeler uzak olduğu için uçakla gitmek zorunda kalıyoruz. Konaklama masraflarımız da oldukça fazla. Avrupa"da ise şehirlerin bir birine yakın olması masrafları düşürüyor."

MAÇLARA UÇAKLA GİDİYORUZ: Çaykur Rizespor Başkanı Abdülkadir Çakır, deplasman maçları için otellerle bazı sponsorluk anlaşmaları yaptıklarını belirterek "Maliyetleri minimuma düşürmek için çalışıyoruz. Rize"nin konumu gereği birçok maça uçakla gitmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Eskiden THY grup indirimi yapıyordu

SİVASSPOR"un birçok deplasman maçına otobüs ile seyahat ettiğini söyleyen Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, "Ankara, Gaziantep ve Kayseri"de oynanan maçlara genelde otobüs ile gidiyoruz. Ancak İstanbul ve Denizli gibi bölgelere uçak ile seyahat ediyoruz" dedi. Ulaşımda otobüsü tercih ettikleri zaman maliyetleri yarı yarıya düşürdüklerini anlatan Otyakmaz, "Otobüs ile seyahat ettiğimiz zaman 10 bin YTL"lik bir bütçe ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Takımların deplasman maçı maliyetleri

10 bin YTL ile 35 bin YTL arası para harcıyor.

32 kişilik teknik kadro her maça gidiyor.

Yönetici kadrosu da takıma eşlik ediyor.

Takımlar en az 1, en çok 3 gün kalıyor.

Yılda en az 17 deplasman maçı oynanıyor.

35 kişilik paf takımları maçlara genelde otobüs ile gidiyor.

Takımlar yanlarında 250-400 kiloluk malzeme taşıyor.

500 YTL"ye ev geçindirir gibi kulüp yönetiliyor

TÜRKİYE"de deplasman maçlarına birçok takımın uçakla gittiğini vurgulayan Kasımpaşaspor Başkanı Hilmi Öksüz, Türkiye"deki birçok kulübün mali olarak zayıf olduğunu söyledi. "İnsanlar 500 YTL"ye nasıl ev geçindiriyorsa, kulüpleri de böyle idare ediyoruz" diyen Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yayın hakları ve sponsorluklar kulüplerin bütçelerini oluşturuyor. Ancak Süper Lig dışındaki birçok kulüp bu paralara sahip değil. "

Porto ve Liverpool maçlarına 300 bin Euro

BEŞİKTAŞ"ın yılda 20"den fazla deplasman maçına gittiğini söyleyen Ertunç Soğancıoğlu bu maçlarda en fazla bütçeyi Avrupa kupalarına ayırdıklarını kaydetti. Bu yıl Beşiktaş"ın Şampiyonlar Ligi"nde Porto ve Liverpool karşılaşmaları için yaklaşık 300 bin Euro harcadıklarını anlatan Ertunç Soğancıoğlu, "Avrupa maçlarına gidişler 100 bin Euro"nun altında olmuyor. Uçak masrafları çok fazla. Bunun yanı sıra malzemelerde maliyeti artırıyor. Ayrıca Avrupa"nın her noktasına direk uçuşlarda bulunmuyor" diye konuştu.