Tunus 'ta hastaneye kaldırılan bir göçmenin anlattıkları, Akdeniz 'deki Sicilya kanalı bölgesinde büyük bir trajedinin yaşandığını ortaya çıkardı.

Haziran ayının son günlerinde, Libya 'nın başkenti Trablus kıyılarından ayrılan bir bottaki, çoğu Eritre ve Somalili olmak üzere 55 kişiden, 54'ü Akdeniz'in ortasında susuzluktan yaşamını yitirdi. Botta hayatta kalmayı başaran tek kişi ise geçtiğimiz pazartesi gecesi Tunus Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Hedefi İtalya olan yolculuk sırasında göçmenlerin yanında içme suyu olmadığı, bottakilerin tuzlu deniz suyunu içtikleri, çoğu kişinin aşırı sıcak ve zorlu yolculuk koşullarına daha fazla dayanamayarak tek tek öldüğü belirtildi.

Olayın ortaya çıkması ise, bottan sağ kurtulan tek kişinin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileriyle temasa geçmesiyle oldu. Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan BM Komiseri T. Alexander Aleinikoff, yaşananları ''tam bir trajedi'' olarak niteledi.

'YARDIM EDİN' ÇAĞRISI
Akdeniz'de seyreden gemilerin kaptanlarına seslenen Aleinikoff, zor durumdaki göçmenlere yardım yapılması çağrısında bulundu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bölgede artan kaçak göçmen faaliyetlerine dikkati çekerek yüksek risk uyarısı da yaptı.

İtalya Uluslararası İşbirliği ve Entegrasyon Bakanı Andrea Riccardi de yaptığı açıklamada, Akdeniz'de büyük bir trajedi yaşandığını vurgulayarak, ''Avrupa ülkeleri ve Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Arap Baharı'ndan sonra ortaya çıkan yeni hükümetlerle bir an önce bu konuda diyalog ve işbirliği politikalarını güçlendirmesi gerekiyor'' dedi.

170 GÖÇMEN ÖLDÜ
Bu yılın başından bu yana, Libya'dan İtalya'ya 1300 göçmenin ulaştığı, bununla birlikte 170 göçmenin de hayatını kaybettiği ya da kaybolduğu ifade edildi.