Alanya'nın Okurcalar beldesi Karaburun mevkiinde dalgıç Hakan Güleç, 20 gün önce dalış yaptığı sırada kum ve kaya parçası ile örtülü lahit buldu. Güleç, şezlong sanarak denizden çıkarmaya çalıştığı eserin lahit olduğunu fark edince üzerindeki figürlerin fotoğrafını çekerek Alanya Müze Müdürlüğü'ne götürdü. İncelemeler sonunda eserin bulunduğu yerden çıkartılarak Alanya Müze Müdürlüğü'nde sergilenmesine karar verildi. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ve 6 kişilik arkeolog dalış ekibinin desteğiyle lahit çevresindeki kum ve kayalar 6 saatte temizlenerek denizden çıkarıldı. Alkışlarla müze yetkililerine ve dalgıçlara destek veren turistler gördükleri eserin fotoğrafını çekmek için birleriyle yarıştı.

Lahiti bulduklarından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getiren Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, temizlenme ve çıkarma sırasında esere zarar gelmediği için mutlu olduğunu kaydetti. Arkeolog ve yazı uzmanları ile birlikte inceleyeceklerini belirten Türkmen, "Hangi döneme ve kime ait olduğu net olarak ortaya çıkacak. Duyarlılık göstererek bize haber veren dalgıca çok teşekkür ederiz." dedi.

Çıkartılan lahit üzerinde yazı ve figürlerin bulunduğunu söyleyen Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da eserin 3 tarafı yüksek kabartmayla işlenmiş oldukça iyi bir lahit olduğunu ifade etti. Yıldız, "Üzerindeki kayayı vinç yardımıyla kaldırdık. Alanya Müzesi çok güzel bir eser kazandı. Üzerindeki eros ve medusa figürlerinden Roma dönemine ait olduğu görülüyor. Yazıtlar ve figürler incelenince kime ait olduğu belirlenebilir." şeklinde konuştu.

Justinianopolis antik kentine ait lahitin bulunduğu bölgede nekropol'ü olduğunu söyleyen Sualtı Arkeloğu Emre Savaş ise uzaktan bir mermer ocağında gemiyle getirirken bir terslikle karşılaşıldığı için buraya bırakıldığını düşündüklerini söyledi.

Eseri ilk fark eden dalgıç Hakan Güleç, "Dalış yaptığım sırada önce şezlong sandım. Yanına kadar gidip üzerindeki kumu kaldırınca figürler olduğu anladım. Sualtı fotoğraf makinesiyle figürlerin fotoğrafını çekip müze yetkililerine bilgi verdim. Daha öncede bölgede bazı eserler bularak yine müze görevlilerine ulaştırmıştım. Vatandaşlık görevimi yerine getirdim." diye konuştu.