Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer Barajından salınan fazla su ve şiddetli yağışlar nedeniyle sular altında kalan Aydın Ovası ovadan çok adeta denizi andırıyor. Bir ekili alanı sular altında bırakan ve yolların kapanmasına neden olan Büyük Menderes Nehri taşkınlarının yaşandığı bölgeye giden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, yetkililerden taşkının zararıyla ilgili bilgi aldı. Taşkından zarar gören çiftçilerle de görüşen Erdem, bölge çiftçisinin borçlarının ertelenmesi için çaba harcayacağını belirtti.

Kemer Barajı’nın dolmasıyla 9 Ocak’tan beri günlük 60 Bin metreküp su bırakılmasına rağmen, barajdaki su seviyesinin bir türlü düşmemesi üzerine su seviyesinin düşürülmesi için baraj savaklarından günlük 50 Bin Metreküp suyun kontrollü olarak bırakılması ve aşırı yağışlar nedeniyle taşan Büyük Menderes Nehri etrafındaki ovaları adeta denize çevirdi.

OVADAKİ SU MENDERESE AKITILIYOR
Barajdan gelen suyun ve diğer dere yataklarından gelen suyun azalmasıyla Büyük Menderes Nehrinin su seviyesi 3 metreden 2 metreye kadar düştü. Bunun üzerine tarlalardan su yolu açan DSİ tarlalardaki suyun boşaltılması için çaba sarf ediyor. Koçarlı ve Söke ovalarınıda su altında bırakmamak için tarlalardaki bütün suların bir anda Menderes’e vermediği öğrenilirken, Menderes’teki su seviyesi düştükçe ovadaki suyun Büyük Menderes Nehrine verilerek boşaltılacağı öğrenildi.

ERDEM ZARARI YERİNDE İNCELEDİ
Bir haftadır sular altında olan Aydın Ovası’nda üretim yapan üretici zor bir süreç geçirirken, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, bölgeye giderek zararı yerinde gördü. Akçay Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı ve Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, AK Parti Yenipazar il genel meclisi üyesi Ünal Sarıoğlu, Yenipazar ilçe Gıda, Hayvancılık ve Tarım Müdürü Coşkun Düztaban’dan konuyla ilgili bilgi alan Mehmet Erdem, taşkının büyük zraara yol açtığını söyledi.

‘YENİPAZAR’DA 10 BİN DEKAR EKİLİ ALAN SU ALTINDA’
Zararın boyutları hakkında yaptıkları araştırma sonuçlarını Mehmet Erdem ile paylaşan Yenipazar ilçe Gıda, Hayvancılık ve Tarım Müdürü Coşkun Düztaban, baraj kapaklarının açılmasının yanı sıra, bölgenin bir günde yıllık yağış miktarının üçte biri kadar yağış alması nedeniyle zararın boyutlarının yüksek olduğunu belirtti. Sadece Yenipazar sınırları içerisinde 10 Bin dekar alanın sular altında olduğunu kaydeden Düzdaban, “Şuanda sular altında olan arazilerimizin 2 Bin 500 dekarında hububat, 7 Bin dekarında yem bitkisi ve 500 dekarında sebze ve meyve bulunuyor. Öncelikle amacımız ovadaki suyu Menderes nehrine tahliye etmek. Bunun için DSİ ile ortak çalışıyoruz” dedi.

‘AKÇAY SULAMA KANALI TEMİZLENMELİ’
Ovadaki üreticinin her yıl taşkın sorunuyla karşı karşıya geldiğini dikkat çeken Akçay Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı ve Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka ise kış aylarında barajdan bırakılan suyun taşkınlara neden olmaması için Akçay eski sulama kanalının temizlenmesi gerektiğini belirtti.

‘KREDİ BORÇLARININ ERTELENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPABİLİRİZ’
Sular altındaki ovalardaki incelemenin ardından taşkınlardan dolayı bozulan ve ulaşıma kapanan Atça-Yenipazar bağlantı yolunda da incelemelerde bulunan Mehmet Erdem, daha sonra Donduran Köyünde çiftçilerle bir araya gelerek çiftçiler ile görüş alışverişinde bulundu. Çiftçilerin anlattıklarını tek tek not eden Mehmet Erdem, “Gerçekten üreticimiz için üzüntü verici bir durum. Çiftçimizin bu zararı TARSİM’den karşılanıyor. Fakat bizde çiftçimize kolaylık sağlamanın yollarını arayacağız. Öncelikle üreticimizin bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi için bir çalışma yapabiliriz. Biz her zaman üreticimizin, vatandaşımızın yanındayız” şeklinde konuştu.