Havaalanının temel atma törenine, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, iki ilin valileri ve vatandaşlar katıldı.
 
İçişleri Bakanı Şahin, buradaki konuşmasında, yılların hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini ifade ederek, "Bugün Ordumuzda ve Giresunumuzda önemli bir gün, tarihi bir gün. Bugünü yıllardır bekledik, 2011 yılında daha çok bekledik. 'Temel atıldı, atılacak' diye çok konuştuk. Çok da konuşanlar oldu. Bilerek konuşan oldu, bilmeyerek konuşan oldu. İnanarak konuşan oldu, inanamayarak konuşanlar oldu. Ama bugün görüyoruz ki, karşımda bez afişler okuyorum ki herkes, iktidarıyla muhalefetiyle bu güzelliğin birlikteliğinde buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
 
Ordu ile Giresun'un ikiz kardeş, ayrılmaz ikili olduğunu dile getiren Şahin, bugün aynı zamanda bu beraberliğin temelini attıklarını ifade etti.
 
Şahin, havaalanının temelinin atılmasında herhangi bir gecikme olmadığını, aslında temelin Ulaştırma Bakanlığının çalışmasıyla Ocak 2011'de atıldığını söyledi.
 
Bakan Şahin, dayanışma ve birlik duygusu içinde bulunduğu sürece Türk milletinin çözemeyeceği sorun, yapamayacağı proje olmadığına işaret etti.
 
Ankara'dan Ordu'ya 2014 yılı için gidiş-dönüş uçak bileti bulunduğunu anlatan Şahin, ancak havaalanının erken bitecek olması nedeniyle bu biletlerin tarihini öne çekeceğini belirtti.
 
OR-Gİ Havaalanı için "havalı bir havaalanımız oldu" şeklinde espri yapan Şahin, iktidarları döneminde havayolunun, karayolu ulaşımı gibi sık kullanılır hale dönüştürüldüğünü, deniz üzerine kurulan bu tesisle havayolunun bir anlamda su yoluna dönüşeceğini de sözlerine ekledi.
 
Başbakan Erdoğan katılmadı
 
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, tesisin temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasının planlandığını ancak, gündem yoğunluğu nedeniyle katılamadığını bildirdi.
 
Tesisin yapımının önceki yıllarda planlandığını ancak gerçekleştirilemediğini anlatan Yıldırım, "Yıl 1970, devrin Başbakanı Giresunlular'a, Ordular'a buraya bir havaalanı yapılacağını vaat ediyor. Aradan 41 yıl geçiyor, 3 tane cumhurbaşkanı geliyor, 11 başbakan geliyor onlar da vaat ediyor. 30 tane de bakan değişiyor, burada değişen hiçbir şey olmuyor. İşte AK Parti farkı bu, işte Recep Tayyip Erdoğan farkı bu. Bir şey söylersek yaparız ama yapmayacağımız hiçbir şeyin de sözünü vermeyiz. Böyle yola çıktık, böyle devam ediyoruz. Çünkü arkamızda 74 milyon milletin duası ve desteği var" diye konuştu.
 
Yüklenici firmaları "41 yıllık özlemi bir an önce gidermeye" davet eden ve İçişleri Bakanı Şahin ile yüklenici firma temsilcilerini kürsüye çağıran Yıldırım, temsilcilerden işin 528 iş gününde tamamlanması yönünde söz aldı.
 
Yüklenici firma temsilcilerinden İbrahim Çeçen de Bakan Yıldırım'ın soyadı gibi işleri yıldırım hızıyla yaptırdığını vurgulayarak, Yıldırım'ın inşaatı planlanandan daha erken yaptıracağından emin olduklarını kaydetti.
 
OR/Gİ Havaalanı
 
Havaalanının yapım süresi boyunca yılda ortalama 500 kişi istihdam edilecek, ticaret hacmine 250 milyon lira katkı sağlanabilecek. Havaalanının işletmeye alınması ile ortalama 300 kişiye iş imkanı sağlanacak. Proje, bölgenin turizm, sanayi ve ticaretine ciddi katkıda bulunacak.
 
Tesis, 16 bin metrekare üzerine kurulu terminale sahip olacak. Ayrıca 15 bin metrekarelik alanda destek ünitelerinin bulunacağı tesisin terminali, yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
 
Havaalanı için toplam 28 milyon 350 bin ton taş dolgu yapılacak. Toplam dolgu alanı bir milyon 770 bin metrekareyi bulacak.