Çanakkale Boğazı'nda, şehir merkezinin içinde yer alan bazı kıyı şeritlerinde, deniz yüzeyinde köpüklenme meydana geldi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yeşim Büyükateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde görülen jelimsi maddenin menşei ve özelliği üzerine arazi ve laboratuvar çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Çanakkale Boğazı'nda zaman zaman görülen bu oluşumun, organizmalar ve habitat üzerine etkilerini araştırmak üzere hazırladıkları TÜBİTAK projesinin sonuçlarının, raporun sunulmasını takiben yayınlanacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Büyükateş, şöyle dedi:

''Bu oluşumun Çanakkale Boğazı'nda en yoğun yaşandığı dönem, Kasım 2007 ile Eylül 2008 arası olmuştur. Sıcaklıklardaki ani değişimler, yağışlar nedeniyle sisteme tatlı su girdisi, oluşumu etkileyen faktörler arasındadır. Jelimsi maddenin oluşumuyla beraber, maddeye yapışan organik ve inorganik parçacıklar da kıvamı arttırmakta ve hem balıkçı ağlarına, hem de teknelerin, botların motor ve pompa sistemlerine zarar vermektedir. Şu anda oluşumun ne kadar süre devam edeceği hakkında kesin bir bilgimiz bulunmamakla beraber, özellikle ani sıcaklık değişimleri ve fırtınalı, yağışlı havalar sonrası dikkatli olunması gerektiği bildirilebilir.'' /sabah