Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ilçede gelir ve istihdam sağlamak için askeriyenin terk ettiği bölgede dev film stüdyoları inşaa edeceklerini söyledi.

Boğaz'a bakan eşsiz konumu, Karadeniz kıyısındaki gözde plajları, en zenginlerin oturduğu konakları, milyon dolarlık yalıları, Polonezköy'ü, mahkemelik de olsa lüksün ve zenginliği sembolü Acarkent'i ile Beykoz, İstanbul'un en varlıklı ilçelerinden biri olarak bilinir. Ancak ilçenin bütünü açısından düşünüldüğünde tüm bu zenginlik sembollerinin Beykoz'un yalnızca yüzde 10'unu oluşturduğunu belirten Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz'un İstanbul'un diğer tüm ilçelerinden farklı sorunları olduğunu belirterek, ilçede istihdam yaratıcı çözümler üretmeye çalıştıklarını söyledi.

İSTANBUL'UN EN FARKLI İLÇESİ ÇÖZÜM ARIYOR

Bu çözümlerden birinin İstanbul'un en büyük film stüdyolarını ilçede kurmak olduğunu belirten Çelikbilek, Beykoz'un kendine özgü sorunlarını anlattı: “İstanbul'da tamamı doğal SİT alanı olan tek ilçe biziz. Bu karar 1995 yılında alındı. İlçenin tamamı, tüm mahallerimiz doğal SİT alanı ilan edildi. Bu karar bizi içinden çıkılmaz bir kaosun içine sürükledi. Bunun dışında Boğazlarla ilgili kanun da ilçenin önemli bir kısmında belediyeyi devre dışı bırakıyor. Yine bizim bölgemizde diğer ilçelerde olmayan 2B olarak tanımlanan orman vasfını yitirmiş arazi sorunu yaşıyoruz. Bununla ilgili yasa meclisten geçmediği için bu alanlarda imar konusunda bir şey yapamıyoruz.”

MİLYON DOLARLIK YALILAR EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR

Çelikbilek diğer ilçelerde olmayan bu sorunlara ek olarak ekonomik değer üretme konusunda da Beykoz'un büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek bu sıkıntıları şöyle anlattı: “Bizim bölgemizde oturanların büyük bölümü emekli. Daha önce burada üç tane fabrika vardı. Sümerbank, Şişe fabrikası ve Tekel. Bu fabrikalar Boğaz yasası gereği kapatıldı. Bu bölgede 1935'te ve daha önce gelen insanlar gecekondu yaparak oturmuşlar. Bu insanların da durumu belli. Emekli oldukların için değer üretemiyorlar. Bunun dışında mevcut bir yasa gereği biz burada milyon dolar değerindeki yalılardan emlak vergisi almıyoruz. Yoksul gecekondulardan alıyoruz ancak bu yapılardan alamıyoruz. Çünkü kanun bu yalılar tarihi değer taşıdığı ve geleceğe kalması için sahiplerinin masraf yapması gerektiğinden emlak vergisi almamayı emrediyor. Bütün bu sorunlar Beykoz'u ekonomik anlamda zorluyor. Beykoz'da villalar var, Acarkent var Polonezköy var ama bunlar ilçenin yüzde 10'unu geçmez. İlçede geçim endeksi bir hayli aşağılarda.”

ASKEYİRENİN HANGARLARINA FİLM STÜDYOSU

İlçenin ekonomik sorunlarını aşmak için belediye olarak bir dizi girişimde bulunduklarını belirten Yücel Çelikbilek bu girişimleri şöyle anlattı. “Bu sorunları çözmek için istihdam temelli projeler geliştiriyoruz. Otel yapmak isteyen girişimcilere belediye olarak önemli kolaylıklar getirmeyi planlıyoruz. Tekel fabrikasına otel yapılabilir. Otel Sümerbank ve Şişe Cam fabrikası için de geçerli. Toplu konut için çalışma yapmak istiyoruz ancak SİT alanı olmamız bizi bu konuda zorluyor.” Yücel Çelikbilek'in ilçede gelir ve istihdam yaracak en dikkat çekici projesi ise Beykoz'da dev film stüdyoları kurmak. Çelikbilek stüdyo projesini şöyle anlattı: “Bizim bu dönemde Orman Müdürlüğü'nden aldığımız 300 dönümlük bir yer var. Bu alanda askeriyeden kalma hangarlar var. Burada film stüdyoları yapmayı düşünüyoruz. Bu arazinin denize konumu hem orman oluşu, hem de kara ulaşımına yakınlığı bu sektörde cazip kılıyor. 2010 yılında bu çalışmayı bitirmek istiyoruz.”

Polonezköy uydu kent olmayacak

Beykoz'un gözde tatil ve doğal yaşam beldesi Polonezköy için hazırlanan 1/1000'lik imar planı tartışma yarattı. Mevcut köy yollarının yenilenmesini, bazı yerleşim alanlarının imara açılmasını içeren plan bölgede “burası bir uydu kente dönüşecek” endişelerine yol açmıştı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Polonezköy Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Arif Esin, bu endişelerini Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'le paylaştıklarını belirterek, planda düzeltilmesi gereken noktalar olmakla beraber endişelerinin giderildiğini söyledi. En kötü planın bile plansızlıktan daha iyi olduğunu belirten Başkan Çelikbilek ise, Polonezköy'de uygunalması düşünülen planı şöyle anlattı. “1994 yılında burası tabiat parkı ilan edildi. O tarihten sonra köy alanı tabiat parkının içinde kaldığı için ayrı bir düzenleme yapılmadı. Burada yaşayan insanlar 15 yıldır bir sıkıntı içindeler. Bizim yaptığımız plan zaten vatandaşların şikâyetleri ve beklentileri doğrultusunda oluşturuldu.

POLONEZKÖY AYNI KALACAK

Polonezköy'de bir uydu kent yapılacak haberleri son derece saçma. Bu bölgenin yapısı statüsü belli zaten. Öyle bir şey olması mümkün değil. Bir kısım insanlar bu bölge hep böyle kalsın istiyorlar. Biz ana cadde dediğimiz yerde cadde kenarında sağda ve solda 100 metre alanda işyeri ve konut yapımına izin veriyoruz. Daha fazla arkaya doğru yapılaşmaya izin vermiyoruz. Ancak yan ve ek yapı olarak bir yapılaşma olabilir. Yani kümes vs. gibi ek yapılar. İleride herhangi birisi burada farklı bir yapılaşmaya gitmesin, buranın havası bozulmasın diye özel proje alanı geliştiriyoruz. Bu proje alanında da en fazla iki kat yükseklik hakkı veriyoruz. Bu yapıların önünde de en fazla veranda yapılacak kadar bir alan öngörüyoruz. Ama sanki büyük bir yapılanma olacak gibi bir hava veriliyor. Buradaki yapılanma taban alanı yüzde 15 bir alan olacak. Alan tamamlandıkça bu yapıların arazi içinde kaybolduğunu görecekler.

Örneğin yol konusundaki itirazlar da böyle. Biz bir geliş bir gidiş ve yol kenarında cepler olmak üzer yol yapmayı öngörüyoruz. 7 metre bir yol yapılacak en fazla. Bu yol zaten üzerine alışveriş merkezleri uydu kentler yapılacak bir yol değil.”/yeni şafak