Kanada, Deniz Kuvvetleri istihbarat biriminde görevli bir teğmenin, gizli bilgileri, aralarında Rusya'nın da bulunduğu bazı ülke istihbaratlarına aktarırken yakalanmasının şokunu yaşıyor. Askeri bir hapishanede gözaltında tutulan Teğmen Jeffrey Paul Delisle'ın, Kanada'nın askeri sırlarını bazı terörist gruplara sattığı da iddia ediliyor.

Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax'ta patlak veren skandal üzerine gazetecilere bir açıklama yapan Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, “Ortada Kanada'nın itibarına zarar verecek bir durum yok. Müttefiklerimizin bize, bizim de müttefiklerimize güvenimiz tamdır” dedi. Casus teğmenin, Kanada'nın çıkarlarına zarar verecek bilgi alışverişinde bulunmak suçu ile tutulduğunu anlatan Bakan MacKay, olayın tamamen ulusal güvenlik kapsamında olduğunu ve fazla yorum yapamayacağını ifade etti.

Teğmen Jeffrey Paul Delisle'ın avukatı Cameron MacKeen ise müvekkilinin 25 Ocak'ta hakim karşısına çıkacağını belirterek, “Kendisi suçluluğu kanıtlanana dek masumdur” diye konuştu.

“EN HASSAS İSTİHBARATIN OLDUĞU BİRİMDE ÇALIŞIYORDU”
Olayla ilgili CBC televizyonuna konuşan eski Kanada Gizli Servisi CSİS ajanlarından Michel Juneau-Katsuya, Teğmen Jeffrey Paul Delisle'ın görev yaptığı Halifax;taki HMCS Trinity Üssü'nün Kanada sularına giren ve çıkan insanlı insansız hava, su üstü ve su altı aygıtlarının uydu bağlantılı bilgileri ile NATO üyesi ülkelerin gizli tüm verilerine erişilebilen bir merkez olduğunu söyledi.

“Çok Gizli”nin ötesinde hassasiyete sahip bilgilerin bu merkezde toplandığına dikkati çeken Michel Juneau-Katsuya, “NATO üyesi tüm ülkelerin iletişim, silah sistemlerine erişim ve silahlı güçlerinin tüm kodları HMCS Trinity Üssü'ndedir. Bu işin arkasında Rusya'nın olması çok güçlü bir ihtimaldir. Çünkü eski Sovyetler ve Soğuk Savaş yıllarından bu yana Rusya, NATO bilgilerinin hep peşinde olmuştur” ifadelerini kullandı.

Bu olayın, Kanada'nın güvenilirliğini olumsuz etkileyeceğini kaydeden eski CSİS Ajanı Katsuya, “Dostlarımız sırlarını koruma konusunda bize güvenmezlerse bizimle artık sır paylaşmazlar” dedi.(aa)