Didim’de yaşayan emekli denizciler Nusret Tankal, Ömer Özgür ve Burak Güleç “Kirletmeyin Artık” sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemlerinde deniz kirliliğini protesto etmek amacıyla Konya Kültür Sitesi’nden yüzmeye başlayarak, yaklaşık 10 kilometre yüzdükten sonra Altınkum Sahili’ne çıktı. Bugün saat 07.00’de başlayan ve saat 12.30’da sona eren eyleme Didim Belediyesi, DİÇEV ve DİTUR’un destek verdi. Protesto eyleminde yüzücüleri Didim Belediyesi Can Kurtaran ekibinin yer aldığı bir tekne eşlik ederken, yüzücüleri sahilde Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve eyleme destek veren vatandaşlar karşıladı.
Başkan Kamacı deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikten dolayı emekli denizci Nusret Tankal’a çiçek verdi. Yüzme etkinliğin ardından Nusret Tankal, Ömer Özgür ve Burak Güleç tarafından hazırlanan basın açıklaması Esra Demir adlı vatandaş tarafından okundu.
Yapılan açıklamada deniz kirliğine dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi; “Çağımızda doğayı en fazla tehdit eden tehlikelerin başında su kirliliği dolayısıyla deniz kirliliği gelmektedir. Su ve deniz kirlenmesi çevre kirlenmesinin önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Ciddi önlemler alınmadığı için her geçen gün artan deniz kirliliği denizlerde yaşayan canlılarda zehirlenme belirtilerini başlattı! Denizlerimizin kirlenmemesi için biraz daha sessiz kalırsak her türlü deniz kaynakları kuruyacak ve sahillerimiz giderek yaşanamaz hale gelecektir. Sanayi, deniz taşımacılığı, şehirleşme, turizm ve sahil şeritlerine yerleşimlerin artmasıyla her geçen gün denizlerimiz daha hızlı kirleniyor. Çünkü herkes denizleri hoyratça kullanıyor. Her türlü zehirli atıkları ve pislik denizlere dökülüyor. Bu denizler hepimizin sahip çıkalım kirletmeyelim kirletilmesine izin vermeyelim. Tabii ki öncelikler hükümet ve yerel yönetimler bu işin üzerine gitmelidir. Ama vatandaş olarak bizlere de önemli görevler düşüyor. Deniz kirliliği ile ilgili yapılan son araştırmalara göre sahil şeritlerindeki yerleşim alanları da denizi en fazla kirletenler listesinin için de artık.. Yani bu sahillerde yaşayanların bazıları pet şişeleri, kola kutularını, okuduğu gazeteleri ve benzeri şeyleri çöp kutularına değil de sahile ve denize atarak bu kirliliği arttırmaktadır. Bugün 10 kilometre yüzerek deniz kirliliğini hem gündeme taşımak, hem de kirliliği protesto etmek istedik. Lütfen denizlerimizi, sahillerimiz ve çevremizi kirletmeyelim ve kirletilmesine izin vermeyelim”