"Adalet Bakanlığı'nın engelleme ve geciktirme gibi bir tutumu kesinlikle sözkonusu değildir"

Adalet Bakanlığı, Deniz Feneri soruşturmasında cumhuriyet savcılarının dosyalarda inceleme yapmak amacıyla Almanya'ya gönderilmelerinin 2 yılı aşkın süre geciktirildiğine yönelik haber ve yorumlarla ilişkin olarak, "Adalet Bakanlığı'nın engelleme ve geciktirme gibi bir tutumu kesinlikle sözkonusu değildir" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Almanya'da görülen Deniz Feneri e.V davasının Türkiye uzantısıyla ilgili soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü anımsatıldı. Bu soruşturma sürecinde Alman makamları ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında çok sayıda karşılıklı adli yardım yazışması yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Adalet Bakanlığı'nın iki ülke adli makamları arasındaki adli yardım taleplerinin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etme dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Alman adli makamlarına yönelik talep ve yazıları geciktirilmeksizin Almanya'ya ulaştırıldığı gibi Almanya'dan gelmesi geciken bazı evrak ve dosyaların gönderilmesinin hızlandırılması için Bakanlığımızca zaman zaman tekit yazıları da yazılmıştır."

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının inceleme yapmak ve delil toplamak üzere Almanya'ya gitmelerinin gecikmesinde Adalet Bakanlığı'nın herhangi bir rolünün bulunmadığı kaydedilen açıklamada, Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Sözleşmesi uyarınca savcıların Almanya'ya gidebilmesi için Alman adli makamlarından tarih bildirilmesinin beklendiği kaydedildi. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde 28 Aralık 2010 tarihinde soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na faksla bir yazı gönderilerek cumhuriyet savcılarının 5-14 Ocak 2010 tarihleri arasında Almanya'da dosya inceleyebilecekleri ve tanık dinleyebileceklerinin bildirildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Bunun üzerine 3 cumhuriyet savcısının, bir tercüman ve bir bilgisayar teknisyeniyle birlikte 3 Ocak 2010 pazartesi günü Almanya'ya gitme talepleri 30 Aralık 2010 tarihli 'Bakanlık oluruyla' onaylanmıştır. Görüldüğü gibi soruşturma süreci ve Cumhuriyet savcılarının Almanya'yla gönderilmesi konusunda Adalet Bakanlığı'nın engelleme ve geciktirme gibi bir tutumu kesinlikle sözkonusu değildir."