CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Mardin gezisinde yaptığı açıklamalara yönelik eleştiri ve değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer ve CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek'e sert çıktı.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Okay, Değer ve Özyürek'in açıklamalarından rahatsızlık duyduğunu ima eden CHP Genel Başkanı Baykal, 'CHP'nin yerleşik bir geleneği vardır. Eğer Genelkurmay Başkanı'na veya Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik değerlendirme yapılacaksa, bunu CHP Genel Başkanı yapar. Genel Başkan dışındaki bir başka partili ise ancak CHP Genel Başkanı'nın bilgisi ve onayı ile böyle bir açıklama yapabilir. Bundan böyle CHP çatısı altındaki herkesin bu geleneği çok iyi anlaması ve dikkate alması gerekiyor'.


SÖZLERİM SON DERECE AÇIK DEĞİL Mİ?

CHP Lideri Baykal, 'Yapılan değerlendirmeler, bilginiz ve onayınız dışında mı gerçekleşti?' sorusunu, 'Sözlerim son derece açık değil mi?' yanıtını verdi.



Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un, Mardin gezisi sırasında 'demokratik açılım konusunda televizyonlarda yapılan tartışmaları izlemeyin' yönündeki sözlerini değerlendiren Okay, 'TSK'nın bu kadar güncel siyasetin içinde yer almasını doğru görmüyorum' demişti. Mesut Değer de, Başbuğ'un, terör ağalarına ilişkin sözlerine katıldığını, siyasete girmiş aşiret ağalarına yönelik eleştirilerinden ise üzüntü duyduğunu belirtmişti. CHP eski Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu da, kendisinin Sinka Aşireti mensubu olduğunu belirterek, ağalar olmaması durumunda bölge insanının başka yönlere çekilebileceğinin altını çizmişti.


CHP Genel Başkanı Baykal, AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri ile yemekte buluştu. Baykal, AB Büyükelçileri'ne, 'Kürt Açılımı adı altında yürütülen çalışmalar 'ayrıştırıcı' bir projedir. Ayrıştırıcı arayışlar kanlı süreçleri başlatır. CHP olarak bunu önlemeye çalışıyoruz' dedi.


Türkiye'nin AB sürecinin, hissedilir bir yorgunluk ve durağanlık dönemine girdiğine de dikkat çeken Baykal'ın, bu konuda da 'Türkiye - AB ilişkilerinin yeniden rayına oturtulması için 'reset' yapılması gerekiyor. Müslüman, demokratik ve laik bir Türkiye'yi kabullendiğinizde, bu resetlenme başlar' dediği öğrenildi. Ermenistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Baykal'ın, Türkiye'ye değil Ermenistan'a baskı yapılması gerektiğini dile getirdiği ifade edildi.